НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ПРИ СТЪЛБАТА

ТОМ 8
Алтернативен линк

6. ПРИ СТЪЛБАТА

Колко са хубави вечерите при Учителя! Пред стаята на Учителя! По двора!

Денят е отминал. Всеки му е платил своя дан. От  ранно утро той е бил интересен. От изгряването на слънцето, той е  започвал като него: великолепен, вълшебен със своите багри и красота,  със своята поезия; работлив, уморителен, очакващ своята почивка след  това. И ето я. Учителят я прави по-хубава, по-желана, неописуема.

В стаята на Учителя е светло. Учителят още говори  с ученик. Пред стаята на Учителя е светло. Учителят само след малко ще  говори на ученик. На ученици. Някои от тях са насядали по скамейките  отсреща, други се разхождат по двора, по поляната, има някои в салона.  Но всички поглеждат към стаята. Всички очакват. Какво очакват? - Те  знаят какво очакват. Хубавите вечери при стълбата. Незабравимите вечери  при стълбата.

Посетителят брат излиза. Учителят излиза също.  Затваря вратата на стаята и се отправя за горе. Той цял ден е посрещал и  изпращал гости, Той цял ден е разтоварвал неволи и невежество, Той цял  ден е поставял на тяхно място радост и светлина, но няколко усмивки Го  посрещат, няколко чифта очи Го искат, и един въпрос Го спира.

Учителят се качва по стълбата. На първото, на  второто, на третото стъпало Той спира. На платформата са се събрали вече  десетина души. Всички чакащи, искащи. Гладни и жадни. Учителят и на тях  ще даде. "Рекох, какво има? Раде, какъв беше пазаря днес?" Последва  отговор: "Добър беше, Учителю". И разказва брат Ради за всичко, което е  видял и чул на пазаря, какво е купил и донесъл от пазаря.

На всяка уста има въпрос. Всяко ухо чака отговор. Всеки ум изпраща въпрос. Всяко сърце очаква отговор.

Пристига брат. Учителят внезапно вмъква в  разговора: "Учи се римува с кучи". Никой не разбира какво каза с това  Учителят. Но брата разбира.

После се заговаря за звездното небе, за звезди,  съзвездия, планети. За музиката, за Паганини във връзка с тях. Групата  се придвижва към двора, от където се виждат споменатите съзвездия. След  това пак са при стълбата. Брат Георги Тахчиев запитва: "Учителю, а какво  значи "Теофана"? Вместо отговор Учителят запитва: "Какво значи "Тео"?"  Много от слушателите са студенти. Някои отговарят: "Тео значи Бог". "А  Фана?", задава нов въпрос Учителят. Учениците замълчават. "Фана, значи  хвана. Значи Теофана хванала Господа". "А-а-", последва учудване.

Тук, с хубавите вечери при стълбата ние разбрахме  защо Учителят изговаря думата "достаточно" вместо "достатъчно", защо  изговаря "каламфир" вместо "карамфил" и много и много още неща.

Хубавите вечери при стълбата са епохални, както целият живот на УЧителя, и целият живот с Учителя са епохални.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ