НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

11. ТЕЛЕФОННАТА СЛУШАЛКА

СТОЯНКА ИЛИЕВА ТОМ 8
Алтернативен линк

11. ТЕЛЕФОННАТА СЛУШАЛКА

Никой не познаваше и обичаше душите ни като Него,  никой не можеше да насърчи, да подкрепи, да утеши като Него. Щом кажеше  тихичко: "Ще се нареди", след като те е изслушал, на душата ти олекваше  и надеждата и вярата разперваха криле. Той посрещна нашата младост,  обгърна я с любовта си, насочи я с мъдростта си, насити я със своето  неотразимо, дълбоко очарование, защото у Него живот и Слово се покриваха  напълно. Не вярвам друг човек на земята да е видял в живота си толкова  сълзи, колкото Той видя. Кой не бе плакал пред Него? Плачат всички деца,  когато се събуждат. Плаках и аз и много понятно. При светлината, с  която озаряваше съзнанието, ставаше някакво подсъзнателно припомняне за  нещо далечно, изгубено, идеше съжаление, скръб, после - подем с всички  сили, които Той умело и тихичко раздвижваше, подем към нещо  по-възвишено. И само това ли е причинявало сълзите? А неуспехите при  вътрешните усилия да изскубнеш някой плевел? А съзнанието, че не  разбираш още Божията любов, че не я живееш? Да, имаше много причини за  сълзи, но те са били необходими да смекчат коравата почва на сърцето, за  да могат да поникнат и растат посетите семена.

Един път аз Му казвам: "По-рано се чудех на  Божието дълго търпение, сега се учудвам на вашето търпение. И можеше ли  иначе? - Нали любовта дълго търпи, благосклонна е. Какво ли не търпеше  Той? Бе ни приел такива, каквито идехме от света, а ние представлявахме  чудна мозайка. Като че ли в обществото около Учителя си бяха дали среща  представители на всички раси, народности, класи, култури, епохи - цялото  човечество почти в миниатюр. И всички тия разнородни елементи Учителя  трябваше да ръководи с велико майсторство, да хармонизира. Той имаше  индивидуален подход към всеки един от нас, тъй като имаше дълбоко  познание за човешкото естество и за човешката душа. Принципиално  отношението Му бе отношение към души, които познаваше и обичаше отдавна,  много отдавна. Мисля, че всеки, който е дошъл в контакт с Учителя, все е  бил облъхан от голямата Му вътрешна и външна чистота, тя привличаше,  обайваше, респектираше. Можеше ли тогава да се показваш пред Него такъв,  какъвто не си? Та нали Той виждаше, проникваше и там където ти не  подозираш? Имаше голямо отвращение към лъжата във всичките й възможни  форми, затова ценеше проявите на чистосърдечие, на прямота, на  искреност. Един път ми казва: "Аз слушам там по телефона, когато ти  протестираш понякога за нещо". "Да, вярно е това", казах аз, смеейки се,  "но Вие слагайте телефонната слушалка, затваряйте в такъв случай  телефона". Отивам един ден при Него съкрушена, разкаяна, засрамена дори  от известна моя постъпка, разказвам Му я. Той се усмихна и каза:" Ти  приличаш на онази млада майка, която като кърмила детето си, една капка  от млякото й капнала, тя я облизала, но счела, че е извършила грях, за  който после трябвало да се изповядва пред свещеник". Аз слушам мълчаливо  и си мисля: Учителя съзнателно омаловажава постъпката ми, но след като  почувствувах облекчение, бързо се коригирах като си казах: Учителя ми  дава критерий за това кое е добро, кое е лошо, кое е грозно, кое е  красиво, защото вижда, че съм преувеличила факта и съм си създала  ненужни терзания. Аз, която имах сериозен интерес към науките  френология, физиогномика, графология, при все че не един път съм  разговаряла с Него по тия въпроси, никога не отправих просба да ми каже  нещо за характера ми или за минали прераждания. Но просбата ми е стояла  открита в съзнанието ми и Учителя ми е отговарял в продължение на години  през разни интервали, като ми е давал на малки дози знание, сведения за  самата мен.

Един ден без да съм го питала, съвсем естествено,  невинно подхвърли, загатна за това как съм се проявила в едно свое  прераждане. Аз замълчах, разговора продължи, както бе почнал, но когато  останах сама, случайно вметнатите думи задълбаха в съзнанието ми като  свредел. Цяла нощ не спах, бях в голямо недоволство от себе си и когато  на следния ден, а беше неделя, след беседа отидох да Му целуна ръка, Той  усмихнато ми каза, като да се извинява: "Че ти много присърце си взела  думите ми, много надълбоко, че кой не минава оттам, кой не е грешил в  тая област?" Късно, късно си възвърнах спокойствието и простих на себе  си.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ