НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Къщната помощница Петранка

Юрданка Жекова (от Радка Левордашка) ТОМ 7
Алтернативен линк

9. КЪЩНАТА ПОМОЩНИЦА ПЕТРАНКА



Една вечер във Варна имало братска среща и гостите останали до късно, до посред нощ. Разотишли се, а домакинята както е редно трябва да прибере масата, да прибере посудата и да измете. Обаче Юрданка не могла да почисти и прибере всичко, защото било посред нощ. Решила да си легне, а сутринта на видело ще оправи неприбраното. Нали тя е стопанка на дома, няма кой да я командва и да й прави забележка.


На сутринта като става вижда, че всичко е почистено. Съдовете са прибрани и измити, кухнята почистена, клозета измит и пътеката изметена. Тя гледала и се чудела коя ли сестра е пристигнала толкова рано сутринта, та е ошетала всичко вместо нея.


Ето, задава се Учителя и тя го пита: „Коя ли сестра е дошла толкова рано та е ошетала?“ Учителят се засмял и рекъл: „Петранка“. А тя с учудване възкликнала: „Какво казахте?“ „Рекох, Петранка. Петранка свърши всичко.“ И с пръст посочил себе си. Юрданка стои и се чуди. По едно време се сеща, че личното име на г-н Дънов е Петър и от Петър става на Петранка. Значи Учителят е ошетал всичко. С това Той е искал да покаже, че трябва братята и сестрите да си помагат и не трябва да оставят работата само на едного. След малко Учителят добавил: „Рекох, че днес също ще има много гости и трябва да бъде навсякъде чисто“. Същата вечер дошли гостите, вечеряли, разговаряли и накрая Учителят се обърнал към сестрите: „Ха, помогнете на Юрданка да прибере масата“. Скачат сестрите и за кратко време ошетали всичко.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ