НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Първата школа

Юрданка Жекова (от Радка Левордашка) ТОМ 7
Алтернативен линк

7. ПЪРВАТА ШКОЛА



Постепенно Учителят приобщи духовната група от десет девойки към себе си и започна да ни говори в определени дни. По-късно се присъединява към Учението на Учителя и доктор Иван Жеков, който е бил братовчед на г-н Дънов, но не знам по коя линия. Много често е посещавал техния дом. Там Той се вижда и се запознава с Юрданка. Много я харесва и я поискал за съпруга. Той е бил по-възрастен и разликата между тях е била 21 години. Учителят му казал: „Вземи я, но ще я имаш като сестра, а не като жена“. Те се съгласили на туй положение и така се оженили. Кум на сватбата им станал рождения брат на Учителя Дънов, който е имал мелница за брашно. Той не е споделял убежденията на рождения си брат Петър.


А рождената му сестра Мария е била евангелистка, омъжена за евангелист и е посещавала евангелските черкви, но много добре се е разбирала с брат си Петър. Един ден г-н Дънов бил поканен от евангелския пастор във Варна да дойде при тях и да стане Той пастор на тяхната евангелска черква. Г-н Дънов отказал да стане пастор на евангелистите. Казал им: „Аз ще стана Учител. Моето Учение е Учение за Любовта“. И така Той образува Школа във Варна където идваха много младежи и студенти. Имали са определена сграда където се събирали и г-н Дънов им държал беседи. В сградата, където провеждали беседите, един път били дошли студенти, нямали къде да спят и помолили да останат в сградата. Учителят наредил на Юрданка да им приготви храна и да им даде вечеря, тя изпълнила всичко каквото й било поръчано, а онези се навечеряли и накрая тя ги разпределила къде да спят. Останали Юрданка и д-р Жеков да спят там.


През нощта става един страшен скандал, почват да се карат и да се бият студентите. Спорът бил по повод казаното в беседата от Учителя. Тогава д-р Жеков се намесва да ги разтървава. По едно време се помирили, но били изхвърлени двама от побойниците. На сутринта разказали на Учителя за скандала през нощта. Изслушал ги и казал: „Тези двамата бяха от Черната Ложа, затова е станал скандала“. Тогава разбрахме нагледно, че с бялата Ложа вървят и представители на Черната Ложа.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ