НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

50. Най-големият критик

Ангел Вълков ТОМ 7
Алтернативен линк

50. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КРИТИК



Един ден, през едно лято след като се нахранихме вън на масите, на обед, след това започнахме разговор с Учителя. Измежду другото дойде ред и на сестра Тодора Юрданова, която беше при нас като гостенка от провинцията. Тя нещо се пооплака от мъжът си Тодор. Учителят се обърна към нея: „Той е най-големия критик в България“. Това нещо мене ми се видя нещо чудно, защото виждам, че тази сестра не е някаква учена, за да има учен мъж, че да бъде критик и той най-големия критик в България. Разбрах, че тя беше тютюноработничка в Хасково, а той бил по професия зидар. От къде ще разбира той от литературна критика и от политическа такава.


След една година тази същата сестра пак пристига на Изгрева с още една друга млада сестра Димитринка Захариева и двете тютюноработнички и искат да се хванат тук на работа. Тук на Изгрева отиват при Учителя за съвет. Чули: „Моите ученици пристигат!“ След малко добавил: „Още утре идете в работилницата и ще бъдете приети на работа“.


И действително на другия ден те почнали работа. Това е било през пролетта. А през лятото те си купили една барачка на Изгрева, а пък през есента идва мъжът й Тодор с четирите си деца. На другата година през пролетта Тодор, мъжът й отива при Учителя и Му казва: „Учителю, моята жена е много слаба. Нещо боледува. Какво ще кажете, за да й се помогне?“ „Твоята жена не е на своето си място и на своята работа. Ще отидеш да й купиш една малка мотичка и да поработи тук на Изгрева в градината.“ И на другия ден Тодор отива, купува една мотичка и заедно с Учителя и жена си Тодора отиват в градината, където им било посочено къде да копаят. И тя почнала да копае, а през това време мъжът й Тодор разговаря с Учителя на няколко крачки от нея. Тя чува целия разговор. Накрая мъжът й Тодор рекъл: „Учителю, ние с Тебе двама ще проповядваме, а будалите нека копаят и работят на Изгрева“. В това време Учителят му хваща ръката и силно я извива, че онзи кляка на земята. Така че искри му изкочили от очите. Така започна дейността си Тодор на Изгрева, като тези искри от очите му в последствие се обърнаха на огнени кълба, които бълваха срещу Учителя и Братството.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ