НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

23. Писма на Учителя до Величка и Костадин Стойчеви

Стефка Няголова ТОМ 7
Алтернативен линк

23. ПИСМА НА УЧИТЕЛЯ ДО ВЕЛИЧКА И КОСТАДИН СТОЙЧЕВИ


София, 27.Х.1909 г.


Любезна В. Стойчева,


Получих писмото ви и ръкописа. Мислите изложени са добри. По въпросът за душата на жената, ето що се казва: „И създаде Бог человека по образу своему - по образу Божию създаде го: мъжкий и женский пол ги създаде“. Тогава излиза человекът е цялото, а мъжът и жената това са двете лица на человекът по проявление, а по същност са едно. Мъжът и жената това са символи на человешкия дух и душа. Те ще се съединят, когато Бог влезе да живее в тях. В Христа, казва Духът в Словото нема мъжки и женски пол. И във възкресението те ще бъдат като ангелите. Следователно в полето на Мъдростта, в раят в третото Небе те ще се обединят. А тук на земята трябва да работят усърдно за това обединение. Духът, който ще ги обедини, Той е Божествената Любов. Когато тая Любов почне да действува в своята пълнота, тя ще роди исканите плодове.


А Любовта не дири своето си. Може да я четете.


В. В. (Винаги верен)



(Свещеният подпис)




Любезна г-жа Стойнева,


Получих писмото ви и ръкописа и днес ви го изпращам обратно с пощата. Мисълта ви е добре. Правете песъчни бани на Стефка между 11-12 часа при морския бряг. Ако и Коста прави не ще бъде зле. Нека си прави измивки отвън на стомаха, слабините и седалището със слънчева вода, да прави леки гимнастически упражнения плавно, да диша дълбоко, да отправя умът си нагоре към Небето, да има вяра и упование в Господа и всичко ще се уреди за добро.


Моя поздрав Ваш П.К.Дънов


София, 8.VI.1911 г.


Любезни К.П.Стойчев,


Получих писмото ви. Ако ви се отвори път идете в Месемврия. Месемврия е добро място. Стига да идете. Аз ще ви посещавам когато минавам през Бургас. Человек всякъде може да служи на Бога, стига да има добрата воля. Да се служи на Господа е приятно. Вървете по дадените ви наставления и нема да сбъркате.


Как е дядо Сапунов? Всичко ще се оправи, всичко ще се нареди, само че иска време, труд, постоянство и работа.


Ваш верен П.К.Дънов


Трябва ти търпение. Не всичко, което е приятно е добро, и не всичко, което е неприятно е зло. Пътят на знанието е постлан с мъчнотии и страдания. Това е програмата на земното училище на живота. Което Господ е наредил, то е добро и което е допуснал то е приятно. Само то носи благословение за отрудената душа. Чети от книгата на Завета на цветните лъчи на светлината пета страница и петнадесета.


(Свещеният подпис)


Търново, 6.XI.1911 г.


Любезна г-жа В. Стойчева,


Получих писмото ти. В тия неща се изисква силна вяра. На всекиму от Небето се дава според неговата вяра. Брат ви трябва да се научи да търпи, да вярва, да уповава, да е готов на всяка жертва. Ако може да изпълни Волята на Господа, Аз ще му помагам. Предайте моя поздрав на всички мои приятели.


Ваш верен П.К.Дънов


П.Н. 1912 г. (Поздрав за Новата 1912 г.)


Когато сърдцето е чисто, душата светла, умът възвишен, пътят на живота е ясен.   П.К.Дънов (Свещеният подпис)


Пловдив, 11.II.1912 г.


Любезна, В.Стойчева,


Получих вашето писмо. Писах в София. Ако сълзите на една душа произтичат от сърдцето, то тя се чисти от своето минало. Гледайте нагоре. Стремете се към пълнотата на живота. На Господа ний дължим всичко и нему трябва да посветим живота си на земята. Да, да утешим, да олекчим наскърбените и падналите духом, да повдигнем страдующите. Молете са ia преуспяване на Царството Божие. Там гдето е Господ има единство.

Поздрав на всички.

Дънов


19.IV.1912 г.


Любезна В. Стойчева,


Съвършената Любов изпъжда всеки страх. Какво казва Христос, Великият Учител? Който иде при Мен, Аз нема да го изпъдя. Трябва ли когато мине някой облак между слънцето и пролетния цвят да се смути то за тези промени. Дните през пролетните дни не са все ясни и засмени. Има облачни, дъждовни, бурни, така е Господ наредил. Гдето има скръб има и радост, а гдето нема радост има скръб. Разбирайте добре живота. Разбирайте добре своите стремежи. Изваждайте поучения от всичко. Не тълкувайте нещата криво. Не допущайте това, което не е в съгласие с Волята на Господа. Бъдете здрави и весели, за да работите за Тогова, Който ви е пратил на земята.


Ваш верен П.К.Дънов


София, 24.Х. 1912 г.


Любезна В.Стойчева,


Получих писмото ви. Г-н Боев ако може да ми изпрати материала. Материала да го прегледам от горе и тогава може да преписвате. Само да го прати препоръчано да се не изгуби. Господ ще изведе всичко на добър край само вяра непоколебима в Него. Всяко дело изисква усилие и жертви. Засега без това не може, за човека всякога е било мъчно да се жертвува за доброто. Когато дойде пълнотата на Божественото съзнание, тогава работите ще се изменят. Бъдещето носи за всички, които се подвизават добро.


Поздрав на всички.


  Ваш верен П.К.Дънов


София, 23.III.1912 г.


Ч.В.Х. (Честито Възкресение Христово)


Да възкръсне Господ в сърдцето ви, да просветне в ума ви, да се прослави в живота ви.

Дънов




1913 г.


Мир на Небето и радост на земята.


Г.С.Ц. (Господ Саваот цар) Н.Ц.С.В. (Небесният цар Саваот Великият)


П.К.Дънов


София, 11.V.1913 г.


Любезни К.П.Стойчев,


Получих вашето писмо. Върху ребуса ще говорим, когато се дадат всичките отговори. Всяко добро усилие в каквото и направление и да се извърши все принася своите добри плодове. В живота има много задачи да се решават, много цели да се постигат, много работи да се завършват. Човек е като плодно дърво, при всяко лято трябва да цъфти, върже и дава плод. Господ е всичко добре наредил, и който разбира пътищата Му, ползува се от Неговите блага, а който не страда, който ги следи въздига се, а който ги изоставя спъва се. Ходете във виделината, която имате и всичко ще се преобърне като на зазоряване.


Моя поздрав на Величка и вам, а така и на Стефка. Поздрав на приятелите.


П.К.Дънов


14.VI.1913 г.


Да не оскудява вярата ви. В края Господ всичко ще преобърне на добро. Работите ще се оправят, те са вече в най-вйсоката точка на своя развой. Всички приятели в Търново са запазени невредими. Минали са през изпита добре и сега са бодри и весели в милостта на Онзи, Който ги е избавил. Бурните пътища са непостижими. Повидимумо всичко върви на зле, но всъщност всичко е добре. Защото само Господ ръководи работите, а там гдето Той работи всичко става добро. Аз ви имам предвид всички. Трябва да помогнем на всички ония, които имат най-голяма нужда. Съдействувайте и вие там всички.


П.К.Дънов


(Бележка: Търновското земетресение е на 1.юни 1913 г.)


София, 18.VII.1913 г.


Към всички


Това е епохалната година, за която ви бе казано. Бурите, които се повдигат са неща,които трябва да дойдат, за да се опита вашата вяра, вашата Любов. Зад тия бури стои Един, Който наблюдава вървежа на всичките работи. Един Който не дреми. Той е известен през всичките векове с Името на Когото се крепи всичко. Аз съм с Вас, не бойте се. Всичко ще се преобърне за добро. Тия, които нашедствуват ний ги знаем, те минават под многото имена. Но Господ е Господар на света. И без Него нищо не става.


(Свещеният подпис)


Търново, 21.XII.191З г.


Любезни К. Стойчев,


Получих вашето писмо, а така също и колета с рибите и лимоните. Благодарим за вашата услужливост. Рибата това е добра емблема на Християнството. Думите Исус Христос Син Божий, Победител трябва да бъдат лозинка на човека в неговия земен живот. Да му дават подтик за работа и смелост, да побеждава мъчнотиите в ежедневния живот. Човек на земята има да учи много работи и му е потребно да се запознае с много закони на живота. Всеки трябва да стане вещ в своята работа. Временните изпити и страдания,които се случват на човека на земята са неща, които му показват истинския път на неговото духовно развитие. Всеки е длъжен да работи в своя живот тъй както Бог го е научил и го учи да се ползува от всички блага. Да благодари на Бога за здравето, за живота, за добрите мисли, за добрите желания, които му е дал. Да благодари за всичко в сърдцето си. За ония малки случки, за онова внимание, с което Господ благоволява да Го посещава. Трябва хората да станат добри деца, послушни, прилежни, трудолюбиви и работливи като пчели. Това като се върши, всичко друго ще дойде навреме. Има време за всички неща.


Моя поздрав на Величка и на Стефка, а така също и на всички приятели.


В.В.В. (Винаги Ваш Верен) П.К.Дънов


В.2м, 1914 г.


Любезни К.Стойчев,


Не е зле да опитате вашето желание. Опита всякога най-добре решава нещата. Хлопайте и ако ви се отвори добре. Поговорката казва опита е без пари. Безполезните колебания в едно или друго направления поставят човека в недоумение. Засега само това мога да ви кажа.


Ваш верен П.К.Дънов


Казанлък, 20.VI.1914r.


Любезна Величка Стойчева,


Слушайте ръководството на Благия Господен Дух. Вършете всичко, което е за доброто на Вашата душа и душите на Вашите ближни. Всяка възраст на човешкия живот си има своите въжделения. Блажен е онзи, който разбира пътищата Господни и ги следва. Не пресиляйте работите. Всичко трябва да се прави тъй както е отредено отгоре. А това значи, да се научи човек да живее. Това е великото изкуство. Да знаеш как да мислиш, как да говориш, как да работиш, как да четеш, как да пееш, как да свириш, как да се учиш и възприемаш вечните блага. Преходното е преходно, временното е временно, непостоянното е непостоянно. Изгрявание и залязвание винаги стават в природата. Земята не стои, но се движи. Движи се и човек при другарите си. Бъдете хитри, умни като змиите и незлобиви като гълъбите, казва Учителят. Доста е на денят Неговото зло, повече от това да се не притуря на деня, защото става непоносимо тежко.


За баните може да правите и едните, и другите, според както ви е по- удобно. Тези работи зависят от доброто и лошото време. Трябва да се съобразява човек.


Моя поздрав вам и на всички приятели.

  (Свещеният подпис)


София, 9.III.1915 г.


Любезни К. Стойчев,


Получих писмото ви и пратката. Да расте вашето сърдце, да се въздига вашата душа в пътя на Господа ида сияе Неговата Истина в Вашите умове. Ходете с вяра. Бъдещето е светло и Господ е, Който въздига всичко. Вярата носи в животът светлина за ума, доброта за сърдцето и здравие за тялото.


Привет Вам и на Величка, Стефка и на всички приятели. Да посрещнете радостно и весело Новата Година и да бъде благословена вечерята на всички братя на Господа.


Ваш верен П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 22.III.1915 г.


Пътят на живота към Христа е светлина приятна.


Ц.Б.И. (Цар Бог Истина)


П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 15.IX.1916 г.


Любезни Костадин Стойчев,


Спазвайте строга хигиена и диета. Краката винаги топли, главата хладна. Сърдцето спокойно, ума трезвен. Всяка болест е обусловена от ред причини. Ще мине всичко. Търпение.


П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 25.III.1916 г.


Любезна В. Стойчева,


В отговор на твоето писмо, ще ви кажа следната мисъл. Дълги години трябва ученика на духовната наука да следва в Христовото училище, за да проумее вътрешния смисъл на живота. Живот, това е една приятна дума. Но той има много отношения. Той е както нотите на музиканта трябва добър свирец да изпълни неговите положения. Някой път върви миньорната гама, някой път мажорната гама, друг път хроматическата. Който разбира музиката на живота, слави Господа, възпява Нему в душата си, благодари, очаква и живота върви и Бог благославя търпеливата и смирена душа.


Поздрав на Коста.


Ваш верен П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 21.VI.1916 г.


Любезни К.В.Стойчев,


Получих вашето писмо, промените в живота са една неизбежност. Случват се неща, които могат да изненадат и вещия в работите. Но всичко си върви в реда на ония закони, които Бог е създал. Те постоянно урегулират вътрешния вървеж. Често трява да се утаи водата, за да се види що има по дъното живота. Трябва да се дигне мъглата пред силния вятър, за да се разкрия хубавите гледки на живота. Засега така ще вървят всичките работи, за да се разкрият хубавите гледки на живота. Засега така ще вървят всички работи, докато се оправят. Поздравете Величка. Много хора сега са изгубили не само своите чепици, но много по-важни неща, ръце, крака и много други удове, а някой и своя живот. Трудно е да се разбира вътрешния смисъл на живота. Всички търсят това на земята, което не се намира тук. Земята е място на смъртната долина, място на страдания и стенания неволи, скърби. Това е то участта на сегашните хора. Доброто бъдещето го носи. Господ е пратил Духът си да озари и просвети и научи верните.


Моя поздрав на всички приятели там.


Ваш верен П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 25.IX. 1916 г.


Любезна Величка Стойчева,


Получих писмото ви и колета. На земята стремежа на човешката душа е да изпълни своя дълг. Доброто, правото, милосърдието, Мъдростта, Истината са основи на Божествения свят. Само един живот основан на тях е постоянен, вечен и безсмъртен. Има два живота в светът, единият съпроводен със смъртта, другия с милосърдието. Когато времето е бурно, трябва търпение. Когато е хубаво, трябва да се работи. Това е смисъла.


Ваш верен П.К.Дънов (Свещеният подпис)


София, 5.XI.1916 г.


Любезни К. Стойчев,


Получих вашата телеграма. При сегашните условия трябва жива вяра. Вярата е, която дава живот. Всеки трябва да върши Волята Божия и то добре. Мъдростта, която е отгоре първо е чиста, после мирна. На земята при сегашните порядки човек не може да му върви по мед и масло. Страдания ще ги има и то изобилно. Величка знае пътя, да върви по него, както се изисква от всякого, който следва Христа. Павел едно време и той се оплакваше от много работи и вследствие мъчнотиите отвън и отвътре се обезпокоявал. Когато страда тялото, това не е човека, когато страда сърдцето това не е човекът, когато се безпокои умът, това не е човекът, това са променчивите неща в човешкото естество. Човекът това е Божествената душа, която живее свързана със своя Дух. Тя стои над всички тревоги и безпокойствия отгоре. Когато светът се вълнува и тревожи, тя гледа тихо и спокойно на бурното и развълнувано море. Нека се вълнува морето, нека се безпокои светът, сега е новото време. А верующата душа да върви спокойно по своя път на развитието.


Моя привет вам и на Величка. Всичко ще се уреди за добро.


П.К.Дънов  


(Свещеният подпис)


***


За много работи не мога да пиша сега. Когато се свърши войната, тогава. Аз съм много занят с извънредно голяма работа, предстоят много работи да реша и да уредя. И трябва добре да свърша Моята работа.


Всеки сега работи. Това е Волята Божия.


***


София, 17.XII.1916 г.


Любезни К. Стойчев,


Получих вашето писмо. В живота човек трябва всякога да храни вяра и упование в Бога. Мъчнотии и изпитания ще дойдат и човек трябва да ги посрещне с мир и спокойствие Християнско. Парите изпратени чрез Пеню са получени. Нема какво да се безпокоите, че позакъснели. Стига това да ви е най-голямата грешка. Кога се помага, не се вземат в съображение човешки сметки. Ний вършим нещата по Бога. Стига да служиме Господу с радост и веселие.


Моя поздрав на Величка. Кога дойдат нормалните времена ще се срещнем. Стига хората духовно да са близо. Материалната далечина не важи. Физически могат хората да бъдат близо и пак да са далеч. Дръжте се за онова, което е казал Христос и всичко ще се уреди. Да възкръснат думите ми във вас, които съм ви говорил досега.


Поздрав на всички. П.К.Дънов


   (Свещеният подпис)


Варна, 2.IX.1917 г.


До всички приятели


В.Т.И.Х.С.Б. (Велик Тържествуващ Исус Христос Син Божий)


Господ Бог наш да благослови всички, които с вяра и чисто сърдце Го търсят. Да им даде от Христовия Дух, да Го познават и да изпълни сърдцата им и душите им със своята обилна Любов. Дръжте Истината изложена в Неговото живо Слово, Което е Христос. И като знаете, че скръбта произвожда търпение, а търпението опитност, а опитността надежда. А надеждата не посрамя, защото Любовта Божия е изляна в сърдцата ни чрез дадена го нам Дух Святиго. Това е Моя поздрав на всички, които вървят в пътя Христов. Правия път на Божествената Любов. Път на вътрешна душевна свобода, път на Новия живот и възкресението. Във всяка вътрешна доброта Божия, във всяка радост и веселие придобивайте Божественото знание и Го съхранявайте в сърдцата си чрез Любовта Христова. Желая всички да станете умни и съвършени в Господа ида бъдете всички с един ум и едно сърдце целомъдрени във всичката пълнота.


Мир на всички ви от Господа.


Ваш верен П.К.Дънов  
  (Свещеният подпис)


Телеграма


Употребявайте копривените корени. Никакви инжекции да не се поставят повече на Величка. Величкиният живот е в сила сам да се грижи за себе си. Кризите не са лош признак. След всяка органическа криза, душата се кали. Имайте твърдо упование, на смелите Бог всякога помага.


П.К.Дънов


30.IX.1918 г.


Любезни К. Стойчев,


Всичко върви засега добре. Приятелите да бъдат спокойни с жива вяра в бъдещето, което Бог е турил в своята власт. Мирът е пред вратата и ще е според както е отредено.


Поздрав вам, на Паскалев, Щерев и всички други.



Ж.К.В.О. (Жив е този, който ви обича)
(Свещеният подпис)

София, 16.VII.1928 г.


До учениците


Добрите лози на лозето се прекопават и обрязват от лозаря, за да дадат добър плод. Така и бурните души се нуждаят от живот, светлина и свобода. Така животът носи щастие, светлина, знание и Истина, свобода и радост. Ний желаем вий да бъдете свободни, озарени с Божията Светлина и живот. Имайте Любов към всичкия живот и така ще бъдете силни в Божията Истина, само живота, който изпълня всичко е Божий живот. Всички се стремете да добиете пълния живот на Безсмъртието. В него е всичката пълнота.


Пълната Любов носи Божия живот.


(Свещеният подпис)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ