НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

33. ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ И СЪДЕЙСТВИЕ

Петър Камбуров ТОМ 6
Алтернативен линк

33. ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ И СЪДЕЙСТВИЕ


През лятото на същата година (1929) се услових да кося, жъна и вър­шея при брат Тольо Минчев в с. Стоил Войвода. Покосих 60 декара ливади и ниски ниви (ечемици). След това участвувах в жетвата и вършитбата. Тук аз проявих най-голямата глупост в живота си, която ми коства много скъпо, ко­ято изплатих с 15-годишно боледуване от малария.


След като бях въртял веялката 3 1/2 часа без да позволя някой да ме смени (тъй като исках да покажа на селяните, че мога сам да извъртя целия куп плява), отидох в градината, дето извира студена кладенчова вода. Уж са­мо една фрикция щях да си направя, но понеже тялото ми беше силно грято и изпотено, водата ме пресече и до вечерта ме втресе. Започна да ме тресе малария, която, без да зная по-късно се превърнала на туберкулоза, която ме остави окончателно в 1945 година, когато Васка (съпругата ми) дойде в моя дом.


Не зная какво сме спечелили, но накрая нямахме пари за пътни разноски, затова (макар и болен) аз, тати и брат ми Костадин, който ни беше дошъл на гости, потеглихме пеш за Арбанаси -110 километра от Нова Загора през Твърдица - Елена- Арбанаси. Първата нощ пренощувахме в с. Оборище, втората в гр. Елена и на третия ден вечерта пристигнахме в Арбанаси. Времето беше хубаво и пътуването през Балкана приятно.


Същата година сестра ми Таня завърши педагогическа гимназия в Казанлък и искахме да й се намери някъде място да учителствува. Аз писах на Стефанка Мирчева и я помолих да ми отговори дали не би се намерило ня­какво вакантно учителско място за Танка. След няколко дни получих отговор със следното съдържание: „Писмото получих. На твоята сестра за сега не й се нарежда да учителствува. По-късно, след като се омъжи ще учителствува само няколко години. А за тебе Учителят чрез един черноок човек ти нареж­да една работа, от която ще бъдеш добре и ще се подобри здравето ти".



Няколко дни по-късно получих телеграма от Никола Нанков от София със съдържание: „Следва важно писмо". След два дни пристигна писмото. Съобщаваше ми, че дошъл брат Калудов от Бараково (Горска индустрия) със задача да вземе трима души верни братя на служба в Горска индустрия. Учителят посочил мене и още двама от Изгрева. Отидох в София. Учителят ми каза, че за мен ще бъде много добре там в Рила планина и ми даде 500 ле­ва за пътни.

Отпътувах. Работата ми беше надзирател в сечището, контрольор вър­ху обработването на трупите високо горе в планината..

Наистина, след един месец аз бях вече доста добре. Здравето ми чувс­твително се подобри. Живеехме в дървени бараки. Сутрин излизахме. Цял ден прекарвахме в планината и вечер се връщахме. Колибарят ни посреща­ше с вкусно сготвен боб - такъв боб само там, на Рила може да се приготви и яде.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ