НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

15. ХУБАВАТА ЦИГУЛКА И ХУБАВАТА БУЛКА

Наталия Чакова ТОМ 6
Алтернативен линк

15. ХУБАВАТА ЦИГУЛКА И ХУБАВАТА БУЛКА


Иска ми се тука да приложа няколко примера, които говорят, че Учителят не е бил против жененето и не е бил никога рушител на семейството и морала, както го обвиняваха църковниците. Но и тука както във всичко в живота, Той е сочил най-високите върхове на морал, добро и красота. И семейството трябва да се постави на трите основи на живота: Любов, Мъдрост и Истина. Тогава то е благословено и щастливо. Иначе носи само разочарования и нещастия.

Един брат разказва: „Отивам един ден по някаква работа при Учителя. Говорихме, каквото говорихме и аз Му казвам: „Учителю, аз искам да се оженя." „Хубаво.", отговаря Учителят. „Ама искам да взема добра другарка." „Хубаво.", повтаря Учителят. „Ами как да я намеря, как ще я позная, коя е добра? Това е мъчно нещо." „Ти си цигулар. Ти как познаваш коя цигулка е хубава?" „Която свири хубаво, която има хубав тон." „Е, и нея ще познаеш по това: която пее най-хубаво." „Ами, къде ще я намеря?" „Ти няма да я търсиш, тя сама ще дойде при тебе."

По това време аз се бях запознал с едно момиче, което пееше хубаво и взимаше от мене уроци по солфеж. Помислих си: Сигурно ще е тя. Но докато я поопозная тя доведе един ден друго момиче, дошло от провинцията да постъпи в академията, да го подготвя по солфеж, за да се яви на приемен изпит. Като запя и чух гласа й, рекох си: Тази пее по-хубаво от първата. Тази пее


28


най-хубаво от всички момичета, които познавам. И се ожених за нея. И не сбърках."

Да. И това семейство е хубаво и благословено. Другарката му и буквално и символично пее най-хубаво. Изискана е във всяко отношение. Този брат бе Атанас Минчев.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ