НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

206. ПЕНКА БЕЛЕВА

ТОМ 5
Алтернативен линк

206. ПЕНКА БЕЛЕВА


Пенка Велева е съпруга на Стефан Велев, който е последовател на Учителя още преди войните. В една от нейните тетрадки-записки четем следното: „Ангелският подпис на нашият достауважаем Учител, подпис, който познавах от писмата, които той ми изпращаше един път ми се откри когато четях книгата „Завета на цветните лъчи на светлината", че значението на подписа на Учителя е: Аз съм пътят, истината и живота.

През месец юни 1916 г. ми се даде откровение: преди още моя свят да позная живота си изгубих. Сега моят свят познах и живота си намерих. Благодаря на моя благ Учител, бил и ще бъде. Христос е Дух на Истината. Духът Христов действува винаги чрез него.

Ангел говорящ ми откри това с висок глас през 1916 г. на втория ден на Великден. Стаята бе пълна с братя и сестри, там беше и брат Тодор Стоименов, а ние бяхме в стаята на сестра Анастасия Янакиева. В един час тялото ми се стопи, огън пламна от вътре в мен и за няколко минути отслабна тялото ми, но сила добих преизобилно. Чрез мен говореше, аз не бях, а беше друг Ангел говорящ. В пълно съзнание бях аз, но ангелският глас произнесе думите: „Господин Дънов Петър, чрез него действува, живее в него Христовия Дух. Той е Христос, Живият Христов Дух".

На 7 май, събота, 1916 г. ми се даде друго откровение: в особено състояние и неописуема радост ме обзе и тялото ми олекна. Гласове слушам сутрин рано: „Вземи от другата стая в сиртара листа от тетрадка, вземи също и книгата „Завета на цветните лъчи на светлината". Слушам гласа да ми говори: „Отвори страница 40, сложи ръката си над страницата, помоли се с „Добрата молитва" и с „Царю Небесни". Диктуват ми гласно всяко изречение с обяснение, Започвам диктовката на гласа с молитвата „Царю Небесни". Не виждам никого, но гласно ми се диктува: „Духът Христос, Който развързва седемте печата". Това беше същият текст, който го има на тази страница.

Спомням си през 1914 г. четях същата книга. Слушам, че тих глас ми говори: „Господин Петър Дънов е един от седемте Ангели". Друг път друг глас със сила ми казва: „Господин Петър Дънов е ръководител на цялото славянство". Това нещо ми бе казано пред моят брат Стефан и Спас Димитров. По-късно проверих това пред брат Тодор Стоименов. Той ми каза: „Вярно е, но да мълчиш". След две години една сутрин рано на 29 септември тих глас ми говори: ангел говорящ ми открива: „Хвали, слави твоят Господ Бог Елохима, Дух на Любов бил и ще бъде. Той се прослави чрез своите чада. Господ Бог Елохил мой, проявеният Дух на Истината, Любовта и Мъдростта."

С Учителя Петър Дънов Пенка Белева има кореспонденция. Ще цитираме едно писмо изпратено от Учителя когато е бил на заточение във Варна през 1918 г.

Варна, 24.111.1918 г.

Любезна Пенка Белева

Живейте разумно. Вършете Волята Божия.

Слушайте ръководството на Духа. В животът Мъдростта, Истината, Любовта, които съграждат живота озаряват пътя на душата, това е истинското учение и философия. Всичко друго е само баласт опаковка на времето.

Първо тялото после дрехите;

Първо душа та поел е тял ото;

Първо Духът после душата;

Първо умът после мислите;

Първо сърцето после чувствата;

Първо волята после действията.

Изглаждайте, измазвайте, изправяйте, за да ви намеря пригодни за обичта. Вършете всичко от Любов към Бога. Всичките противоречия ще престанат. Молете се искрено, усърдно за успехът на Божието дело. Господ Бог мой да благослови всичките добри мисли и желания. Помнете: силата е в Бога и когато ние сме свързани с Него всичко съдействува за добро. Четете, проучавайте моите беседи и ще намерите много правила за работа, ще почерпите сила и мощ. Но всичко да е съобразено с Духът, а не да бъде по буквата. Прочитайте всяка седмица по една беседа и я обсъждайте. И ще видите колко нови мисли от Господа ще ви се нахвърлят и как нов свят ще се разтвори пред вас. Господ да благослови делото си.

В. В. (Ваш верен) Ж.К.В.О. (Жив е този, който ви обича)

Свещеният подпис на Учителя Дънов


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ