НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.14.2. Защо турското правителство държи д-р Миркович?

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.14.2. ЗАЩО ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

ДЪРЖИ ДОКТОР МИРКОВИЧ?

В: Свобода (Букурещ). Г. 3, бр. 9, 26 август 1872, с. 68, 69.

рубрика: Български известия

Също и в: Каравелов, Любен Стойчев. Събрани съчинения, в 12 тома.

Т. 11, Дописки, известия, редакционни бележки.

София: Бълг. писател, 1989, с. 551-552.

Из Цариград являват, че г. Славейков е затворен при Мирковича, при Сапунова и при Гълъба. Това известие ни докара на умът да попитаме турското правителство защо то държи доктора Мирковича? Пишат ни, че Миркович, и до сега още не е изпитан. Такива неща могат да се вършат само в Турция. Три години държат човекът, без да му кажат, защо го държат и в какво го обвиняват! Ето ви и реформи!”

... В немските вестници телеграфират из Цариград, че турското правителство открило съзаклятие между българските емигранти.

(Това важно известие ние ще да обясниме така: Турските шпиони са съставили комитети, за да лъжат с тях правителството и да земат парите му.

Обершпионинътизпроважда в Ромънияедного из своите подчинени, който му пише, че е открил комитетските дела. Това писмо се занася на министерството и различните дембели се хранят от правителството и предават своите съвсем невинни братия. Митхад паша знае, че го лъжат, но той не може без комитети.

Ние ще да кажеме още и това, че самото правителство или самите шпиони щат да научат народът ни да прави комитети. Замечателно е, че самите турци не стават шпиони. А нашите българи? р.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ