НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.12.11. Шпионите на тайното министерство.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.12.11. ШПИОНИТЕ НА ТАЙНОТО МИНИСТЕРСТВО

В: Свобода (Букурещ). Г. 1, бр. 40, 2 септември 1870, с. 316-317.

рубрика: Известия из България

Цариград, 18 август

... В по-първите си дописки аз писах за преобразованията и за новосъставеното или за явното министерство, а сега ще да говоря за тайния комитет или за тайното министерство.

Писал ви бех едно време, че Доротей иска воля, за да отиде в някой монастир, а това Дорчово старание имаше своето значение. Той искаше с това да плаши българите, че ще да разваля сичко, защото той отдавна вече бил нареден от Али-паша на особна служба.

Известно е на читателите, че Турция държи цели рояк шпионе, които изпраща в Румъния и Сърбия, за да открият българските революционни комитети, но като видяха, че няма нищо не сполучиха, а напротив, с тия свои старания самото правителство стана за нищо и никакво. Защото то изказа своята слабост и неспособност, и за това днес Али-паша обърна вниманието си на вътрешните работи. Той отреди пак ония низки души, за да извършат неговата мисия, т. е. Доротея, Арнаудова и Геновича (защото от тех по-привързани към падишаха не са намерили) и изпроводи ги да шпионират.

Дорчо отиде уж по Сливенско, като посланник от синодът, за да попи попове и не зная още защо, но истинната му мисия е шпионлукът. Ще видите, че той ще да обиколи сичка Турция, за да прегледа и да изпогори светът, защото той другояче и в ад не може живя.

Арнаудов отива за Солун в Македония, а г. Генович - за Русчук в България.

Тия троица шпионе са известни вече секому и самото правителство това разбира, но както вече казах, правителството нема по-подли и по-низки мекерета ни в европейска, ни в азиятска Турция. Тия дни сторих из един верен източник, че Арнаудов казал на Али-паша и на полицейския министър Хюсни-паша, че българите немат към неговата фамилия поверение, защото баща му бил некога си турски шпионин и сичко Габрово знаело, че той в 1856 год. предал дедовата Николова работа, а в 1862 много съдействувал, за да се открият и изловат съзаклятниците. А високите министри на султана му казали едно „аферим” и го уверили в своето благоволение като му прибавиле:

„Ние ще ти дадем пари, а ти само намери способни хора и нареди ги на работа. Нека струва, щото ще, само да се открият тия инфериални съзаклятия, а ти ще бъдеш богато награжден!”

И така Арнаудов се улови по работите. Най-първото предателство Арнаудов направи чрез Светослав Сапунов, като предаде Гълъб войвода. Гълъб никога не би влязъл в ръцете на турците, ако да не беше поверил свойта тайна Сапунову, който вече беше станал орудие Арнаудово. Гълъб дохождаше три години в Цариград и ако правителството и да го търсеше строго, но не беше възможно да го улови, защото беше твърде осторожен и най-после той стана жертва на такъв един човек, когото сички считаха за патриот и за честен човек. ...


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ