НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.11.5. Коментар на дописка обвиняваща Г. Миркович и други лица в политически престъпления.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.11.5. КОМЕНТАР НА ДОПИСКА

ОБВИНЯВАЩА Г. МИРКОВИЧ И ДРУГИ ЛИЦА В ПОЛИТИЧЕСКИ

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

В: Свобода553 (Букурещ). Г. 1, бр. 3, 19 ноември 1869, с. 21. рубрика: Известия из България

Цариград, 17 ноември

Ако сте чували от скоро по-пресни новини из Българско, то прочетете с внимание дописките на вашия букурещки вестн. „Отечество”, който му дописват тукашните кореспонденти, и ще се научите за сичко що става в нашето Отечество. Трябва да сте прочели 16-ий брой на „Отечество” в който е вместена една дописка от тука и която говори за работи, които са съвсем неистинни.

Тя като говори за некой си Васил, който бил затворен във видинската хапсана554 за политически престъпления, сплетява и некой невинни лица в тая работа, като казва: „Васил имал препоръчителни писма до г. Маноля, познатия предпочитател на унията (?!), който го препоръчал на софийския (берковишкият) владика Доротея и на г. Д-р Мирковича”!(!)

Секи разбира с каква пъклена цел е изкована тази дописка; секи който я прочете ще си въобрази тутакси като какъв човек може да бъде тоя, който я е писал.

Аз за тази злонамерител на дописка не осъждам толкова дописникът, колкото редакцията на вестн. „Отечество”, която вместява във вестникът си такива безразсъдни дописки, които друга никаква цел немат, освен да компрометирува невинни лица пред турското правителство.

Каква полза може да принесе днес вестн. „Отечество” за народа ни с такава лъжа и клевета! Такъв ли треба да бъде един български литературен вестник, който се издава в една свободна земя? Най-после вестн. „Отечество”, като носи такова хубаво име, така ли брани интересите на народът?

Ще повторя и аз тука тая пословица, която беше казал хумористичния лист „Тъпан” на вестн. „Отечество”:

„Едно куче, като не знае да лае, то само докарва вълкът в кошарата”. И наистина „Отечество” наместо да тегли вежди, то вади очи. Тежко и горко на българския народ с такива вестници като „Отечество” и „Турция” - по-добре да ги нема. ...

_________________________________________

553) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: СВОБОДА. Вестник политически и книжевни (Букурещ). Г. 1, бр. 1 (7 ноември 1869) - г. 4, бр. 52 (12 октомври 1874). Редактор Любен Стойчев Каравелов. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на адрес: Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Дигитална библ. Периодични издания. Продължаващи издания 1844-1878 г. ; Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Каталози и ресурси. Електронен каталог COBISS+ [прегледан 25.01.2020]

http://82.147.128.134/prd/public

(1873-1874 г.)

https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1254653156

554) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Хапсана, Хапъсхана, хапусана (ар.-пер.-тур.: hapisane) - арест, затвор.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ