НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.5.2. Броят на възпитаниците в интерната към Болградското централно училище.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.5.2. БРОЯТ НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ В ИНТЕРНАТА

КЪМ БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

В: Съветник (Цариград). Г. 1, бр. 13, 17 юли 1863, с. 2, 3.

Болград, 31-го майа 1863

В 7-т брой на вестникът ви прочетохме не без удоволствие анонимната дописка от Болград, писана от Един задунаец, в която се споменува нещо и за тукашното централно училище, и особено за новооткрития при него интернат. Справедливо тя прави чест не само на тукашното общество, на училищния комитет, но и нам - учителите, относно училищните ни нареди и напредвания. ...

... В дописката му обаче се е вкрало непреднамерено едно малко обстоятелство, което може да вкара с време в недоумение мнозина от нашите съотечественици в България, особе то гдето се говори за интерната, числото на възпитаниците му и средствата за тяхното обдържавание. ...

Основата на интерната беше начертана введно с основата на Централното училище още в началото, в по-обширен обем, не за 5-6-ма ученика, както споменува дописникът ви, но за да се възпитават в него 40 отбрани и способни за наука ученици, повече от тукашни колонистки бедни чеда.

Оная част от училищните доходи, които бяха назначени за поддръжката на това благодетелно заведение, била би достатъчна за това, ако би се не увеличавали ежегодните разноски за Централното училище според откритието на висшите му класове, следователно и умножението числото на учителите, които се пригласиха за тях.

Това обстоятелство накара Училищния комитет да скъси размера на интерната и да се ограничи с приемането само на 20, не повече възпитаници, що са вече налице сичките.

Г-не Редактор, тъй както няма вече ни една празна ваканция в интерната ни, да обявите сичко това на ония жедни за учение, но бедни български юноше, които се канят да дойдат в Болград, като им посъветвувате съвременно да се не пускат в път догде не се сподобият с нужните тям средства за поддържането им в това учебно заведение и да не се надяват на друго от комитета, освен на свободното слушание уроци в Централното училище, що е достъпно всекиму и от всяка народност, според устава училищен.

На желающите пък да дойдат в Болград на учение при свои средства, можете обяви, че с време може да открийме за тях , с мъжко при интерната, един пансион, гдето според желанието на родителите им, могат би поместени с определена годишна плата. А за сега, ако прибързат, могат намери прибежище у учителите на Централното училище, според предварителното споразумение на родителите им с тях.

Приимите, господине, уверение в дълбокото ми към Вас почтение.

 Учител


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ