НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

224. Човешката кал при музикантите

ТОМ 34
Алтернативен линк

224. ЧОВЕШКАТА КАЛ ПРИ МУЗИКАНТИТЕ

В.К.: Друга имаше - Катя Грива229. Спомняте ли си нещо? За Катя Грива?

Л.Т: Много добре си я спомням. Тя е сестра на Митко Грива, който е жив.

Катя Грива много се изложи, като подаде ръка на Ангел Янушев. Ангел Янушев я изложи в съда през 1958 г. на процеса, когато аз присъствах (брат ми ми даде пропуск). Той я нарече „мойта годеница”, имали са някакви отношения и много я изложи в съда - че той я ревнувал бил от Учителя.

Гледай ти колко понижиха Великия Учител, накаляха Го, напръскаха Го с човешка кал!

Учителят не се занимаваше с човешки работи. Той много пъти казваше: „Вий като ме гледате тъй, че с вас ходя, мислите, че съм като вас!” Той има друга еволюция. Той идва от Млечния път, отгоре и Той винаги може да си замине, когато Той пожелае.

В.К.: Сега, като певица, Катя Грива чували ли сте как пее?

Л.Т: Не съм много я чувала, но...

В.К.: Някои опитности да си спомняте от нея, да Ви е разказвала?

Л.Т.: Аз знам една опитност на брат Христов с нея. Тя се явява в Операта и иска да стане хористка, но не я приемат. Приели я като статистка. На някои опери ги обличат да седят така на сцената като статисти, без да пеят. И вечер тя се връщала от Операта много късно по шосето, а няма превозни средства. И брат Христов, и той от опера се връща късно. И я нападат пияна компания. Пияни били. И брат Христо я защитил и й помогнал да излезе от този капан. Те искали да се гаврят с нея. Това той ми го каза.

В.К.: Другата е Мария Златева230.

Л.Т: Мичето. Моите най-добри чувства и отношения към нея. Тя беше подписала брак с Митко Сотиров, но нещо се разтрогна този брак. Когато бяха в брачни отношения, аз я посетих на нейния имен ден като Мария и влязох в нейната стая.

Добър музикант, добър работник. Тогава тя беше съпруга на Митко Сотиров, но той се разведе след това и влиза в брак с Мариолчето.

В.К.: Мариолчето беше сестра на Райна Калпакчиева, така ли?

Л.Т: Мариолчето беше сестра на Райна Калпакчиева-Найденова231. А след това остави и Мариолчето и се свърза с някаква си балерина, но доколкото знам, Райна Найденова го е изобличила - там, където работи, се явила и изказала своето недоволство, доколкото знам.

В.К.: Значи това беше другият музикант.

Л.Т.: Много добър, много добър.

______________________

229) Катя Христова Грива, 1902-1974

230) Мария Станчева Златева, 1905-1996, цигулар

231) Райна Райкова Калпакчиева, след брака - Райна Райкова Калпакчиева-Найденова, Райна Райкова Найденова, 1907-1990, математик


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ