НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

222. Музикантите на Изгрева и отрицанието

ТОМ 34
Алтернативен линк

222. МУЗИКАНТИТЕ НА ИЗГРЕВА И ОТРИЦАНИЕТО

В.К.: Вие заварихте някои от музикантите, например Асен Арнаудов.

Л.Т.: Асенчо Арнаудов е много музикален, беше, но изпита към жената не можа да издържи. А иначе много фин, много хубава интерпретация имаше.

Аз имам едно изживяване с него. Имаше събор след заминаването на Учителя и пожелаха съборът да стане на поляната, където играем Паневритмия, вечер.

От цяла България пристигнаха ръководители на Братства и нямаше нужда от столове. Всички насядаха по тревата. Но изнесоха нещо като под, направено от дъски, и върху него изнесоха цялото пиано от салона.

Асенчо Арнаудов ми акомпанира на арфа. Пред пианото седна, на арфа. И аз пях тогава и оперни арии, даже помня и виланелата от Делаква изпях.

Още като срещна някои, които са били, не могат да забравят. Луната грееше, нощта беше без никакъв ветрец, небето осеяно със звезди - прекрасна вечер беше. И звучеше концертът много добре. Това беше на Изгрева, в центъра, където играехме на поляната Паневритмия. Асенчо тогава ми акомпанираше. Но той не издържа нещо изпита с жената.

В.К.: Да. Сега друг - Кирил Икономов.

Л.Т: Кирил Икономов беше много амбициозен и се съмняваше за „Битието”. И когато се явил при Братския съвет, гдето е бил и брат Боян Боев, удрял с юмрук на масата и казвал: „Няма да пишете, че е от Учителя „Битието”! Може да пишете: „По Учителя”.” Че аз съм го композирала. А това не е вярно!

Аз съм направила акомпанимента, но Учителят ми свиреше мелодията. И Той ми каза да го направя, като ми даваше напътствия с какви акорди и какви маниери да си послужа. И се получило малко така дисхармония с това изказване за „Битието” пред Боян Боев, в неговото присъствие. А пък след това той заболя.

В.К.: Сега, когато излиза песнарката на Мария Тодорова, където се изнасяха и Вашите неща, имало е много борби между Кирил Икономов и Мария: Кирил отхвърля нещата на Мария, Мария - на Кирил.

Как седят тия неща, има ли разлика между тези, които са издадени 1938 и 1942 г. „Песни от Учителя” и тези песни, които ги е издала Мария?

Л.Т: Това не ми е известно, не знам. Но Мария беше много силен и чист дух. Тя е много чиста. Тя имаше висок ангелски чин. Тя беше въплътен ангел, много чиста. Аз дълбоко я уважавам и даже имам любов към нея, Мария.

В.К.: Сега, Вие заварихте ли дядо Благо?

Л.Т: Не го заварих.

В.К.: Защото той е дал също някои текстове на песните.

Л.Т: Може, да. Чувала съм за него, но не...

В.К.: Симеон Симеонов?

Л.Т: Симеон Симеонов227. Брат Христов ми казваше тъй: Учителят едва го понасял, тъй ми казваше. Не бил много доволен от него, но иначе пък и той много упорито работеше. Но имаше някои неща, с които трябваше да се справя. Но много работлив беше. И много на поста си държеше.

__________________________

227) Симеон Харалампиев Симеонов, 1891-1974, юрист, любител цигулар


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ