НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

181. Възкресението-изпит за Учителя и ученика

ТОМ 34
Алтернативен линк

181. ВЪЗКРЕСЕНИЕТО - ИЗПИТ ЗА УЧИТЕЛЯ И УЧЕНИКА

В.К.: Значи така. И след това - погребението на Учителя. Вие присъствахте ли? На погребението на Учителя?

Л.Т.: Аз на погребението на Учителя, на самото погребение не съм била.

Сега, има една беседа, аз съм записала тома и страницата. И го композирах, това е цяла композиция, която я пея. Вътре Той казва (страница еди-коя): „Идва при мене един и ме пита: „Учителю, какво да правя?”

Аз му казвам: (Аз цитирам сега) „Изкопай за мене един гроб, дълъг еди-колко, дълбок еди-колко. И ме зарови. След десет дена ме отрови. Ако съм вътре - не съм Учител. Ако не съм вътре - Учител съм.”

Туй сега аз го пея.

„Така ще ви поставя всички вас като ученици. Ще ви заровя и след десет дена ще ви отровя от гроба. Ако сте ученици, няма да бъдете вътре. Ако не сте ученици, ще бъдете вътре.“

Това го има в беседа, мога да извадя нотите, да Ви кажа точно кой том и коя страница. Има го.

Брат Христов никога вече не идваше там, където е заровено тялото на Учителя и ми казваше: „Той не е тук! Той мина и си отиде!”

В.К.: Той мина и си отиде. И по-нататък как Ви протече животът след заминаване на Учителя?

Л.Т.: След заминаване на Учителя поставиха наново, с нови декори, пак операта на Бетховен „Фиделио”. И пях тогава. Дойде и Ерик Ортман. Имаше и други гостувания, например Сваровски188. Не, Ортман дойде във времето на Учителя, беше още жив. Но след туй имаше и други гостувания. Аз не съм ходила като нашите артисти в чужбина да чукам по вратите, да ме прослушат, дали ще ме одобрят. Аз си бях тука, а идваха големи диригенти и правеха конкурсен изпит, и посочваха към мене, че ме харесват.

Аз си бях тука. Затуй, защото четири години и половина следвах в Париж, без да се върна в България. А майка ми беше много свързана с мене и боледуваше без мене, искаше да ме види, пък аз не се връщах. Хем ме оставяха и през ваканцията, да видя цяла Франция. С кола съм обиколила Северна Франция - „La Normandie”, тъй я наричат, - с колата на моя професор. И в който град спираме, даваме концерти. Аз пеех, те ми акомпанираха: или Вовон, или баща й. И продължаваме все с кола, не с влак.

Покрай бреговете на Ламанш имаше много курортни центрове. Във всеки курортен център имаше и казино, и салон. Преспивахме и давахме концерт. Тъй че аз много концерти съм изнесла. Когато трябва да почивам през лятото, аз давах концерти.

_________________________

188) Ханс Сваровски / Hans Swarowsky, 1899-1975, диригент


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ