НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

114. Предложение от Операта в Белград.

ТОМ 34
Алтернативен линк

114. ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ОПЕРАТА В БЕЛГРАД

В.К.: Тука е споменато името на Драган Кърджиев.

Л.Т.: Да, той главен режисьор в Операта беше. Завършил е в Бейрут. По Бейрутовите тържества го каниха във Вагнеровите тържества.

В.К.: Той постановка ли направи в София?

Л.Т.: Да, като режисьор. Той е жив.

В.К.: Да. На страница 47 от Вашите „Разговори с Учителя” Вие казвате: „Сега в Операта гостува маестрото Говони148 и [Винченцо] Чинкуе от Скала ди Милано. Те са дошли заедно с Неаполитанската Опера „Сан Карло”. Те ме прослушаха в ролята на Джилда в „Риголето” и ми предрекоха голямо бъдеще.”

Л.Т.: Но те не знаят, че аз обичам Учителя, а Учителя Го гонят, че ще ме уволнят. Заради Учителя ме уволниха.

В.К.: Тази Опера беше дошла в България?

Л.Т.: Гостуваше на Софийската Народна опера.

В.К.: Те тогава някакво предложение не са Ви правили?

Л.Т.: Предложение не, но чу ме тогава. Аз не го пиша него, един диригент беше дошъл от югославската Опера, от Белград. Той ми направи предложение да пея Джилда в операта „Риголето” като отида в Белград. Но да се приготвя по оригинала.

След като баща ми отива да вземе чувала, че вътре е нарязан на парчета херцогът от Парапучиле, нали, и ще му плати той да убие херцога, защото херцогът отне девството на дъщеря му, на Джилда. Той я открадна, херцогът.

Нали знаете съдържанието?

В.К.: И той какво предлага?

Л.Т.: Понеже Джилда се преоблече като момче, вместо да нареже на парчета херцога, Парапучиле наряза Джилда на парчета и му я тури в чувал. Риголето плати сумата за убийството и вдигна чувала. И като излезе и тури чувала в лодката, да се отдалечи и отвори чувала, видя, че това не е херцогът. А херцогът в тоз момент започна да пее. Видя, че дъщеря му е нарязана на парчета.

Сега, в югославската опера, ми каза диригентът, че когато той отваря чувала, тя не е още издъхнала. Още е жива, но умира вече. Изпяват един, тя му пее от чувала, и той над чувала пее - това те го правели в Белград. А у нас няма такова нещо. Та да го науча, защото ако ида в Белград, трябва да го пея и това.

Аз се явих при Учителя и го попитах. „Гледай си тука сега работата, няма да отиваш там, стой настрана.” Иначе ме поканиха.

В.К.: Сега, в оригинала има ли го това нещо или нашите са го махнали?

Л.Т.: Отрязали са го.

В.К.: Не им харесва или?

Л.Т.: Е-е, може би, тяхна работа. Аз не знам. Режисьорът така смята. Те пък не искат да бъде другояче.

__________________________

148) Марчело Говони / Marcello del Govoni, 1885-1944, оперен певец, тенор, баритон, режисьор


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ