НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

90. Цветята и акордите

ТОМ 34
Алтернативен линк

90. ЦВЕТЯТА И АКОРДИТЕ

В.К.: Да. Искам да Ви питам нещо. На страница 21 от „Разговорите с Учителя”: „Учителят каза: „Уханието на цветята и плодовете звучи в акорди. Например лалетата имат до мажорен акорд.” - „Но ние имаме на всеки тон от гамата нов, различен акорд, казах аз. Имаме на тониката, на терцата, на субдоминантата, на доминантата, на секстата, на септимата.” - „Различните лалета звучат в различни акорди, в тризвучия.”

Л.Т.: На до мажор гама, например в до мажор гама червеното лале звучи в акорда, построен върху първия тон на гамата, в до-мажорната гама.

В.К.: Сега, това са Ваши думи, нали, не са думи на Учителя. Така ли?

Л.Т.: Да. Виж сега, лалетата са до мажорна гама. И всяка гама има: тоника - трета степен; субдоминанта е четвърта степен; доминанта е пета степен; секста - шеста и септима - седма, октава - почва.

На всяка от тези можеш да построиш акорд - тризвучие. И на тия имена на акорди ще турим различните видове лалета: жълто, червено, шарено. А то е до мажор гама.

В.К.: Защото тука е написано: „Различните лалета звучат в различните акорди, в тризвучия.”

Л.Т.: Ах, ами разбира се. В гамата може на първа степен, може на трета степен, може на субдоминанта - на четвърта и пак да бъде лале, само че боядисано различно.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ