НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

24. Повишение в Операта. Опит за преподаване на Паневритмия в училищата

ТОМ 34
Алтернативен линк

24. ПОВИШЕНИЕ В ОПЕРАТА.

ОПИТ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА ПАНЕВРИТМИЯ В УЧИЛИЩАТА

Л.Т.: На 16 юни 1942 г. Учителят казал нещо за мене. Ето на, ще Ви покажа един документ - колко държа за мнението на Учителя. Ето го, вземете и го прочетете.

В.К.: Да, това е разговор с Учителя на екскурзия на Витоша на 16 юни 1942 година.

„За концерта на сестра Табакова на Изгрева Учителят каза:

„Тя пя много хубаво.”

На един брат Учителят каза: „Вие трябваше да дойдете на нейния концерт!” Нашите сестри и братя се насърдчиха, като чуха как трябва да се пеят нашите песни и Паневритмията.

Тя спазваше ритъма. Тя може да изнесе един концерт в зала „България”. Другите певци, които бяха на нейния концерт, се насърдчиха, че може да се изнесе нещо хубаво.”

Симеон Арнаудов, като чул да пее, казал: „Така трябва да се пее!” - „Тя се държи много естествено, имаше и движения, много свободно си държеше ръцете при концерта. Музиката слиза от горе като светлина.”

По-надолу четем следното:

„Любезна сестра Табакова, изпращам Ви горния малък дар от нашата Витошка екскурзия.

Учителят каза няколко хубави думи за Вашия концерт пред всички.

Пожелавам Ви всичко хубаво и светло. Наскоро бях на Рилските езера, при Седемте свещени езера, които представляват седмострунната арфа на Рила. Рилските езера Ви поздравяват и Ви канят да посетите техните слънчеви дворци.”

Написано: „Изгрев, 9 юли 1942 г.

С братски поздрав, брат Боян Боев.”

Това сте го получили по пощата от брат Боян Боев за концерта, който сте дали в салона на Изгрева пред Братството?

Л.Т.: Да. И сега, ето друго изживяване. Например започнаха да ми дават централни роли [в оперите]: „Лучия [ди Ламермур]”, „Травиата”, „Севилския бръснар”, „Марта”. Да ги изброявам ли всичките, не са малко?

А не ме вдигат нито една категория нагоре на моята заплата. Аз търпя.

През туй време Учителят казва на брат Христов... Той направи път да си слиза при Йоцов62 - министъра на просветата, който го разстреляха с Министерския съвет, всички ги разстреляха след 9-и септември 1944 г., когато дойдоха комунистите на власт. Той си влиза при Йоцов от друга врата, не от тази, официалната, а от тази, страничната врата.

И Учителят казва: „Кажи на Йоцов да даде заповед да се играе Паневритмията в училищата.”

Брат Христо влиза при Йоцов и казва: „Учителят каза да направиш заповед Паневритмията да се играе в училищата.”

- Виж какво, Кръстю, ще дам заповед в детските, на мъничките деца в детските градини.

А тогава Милка Периклиева63 ръководеше малки деца в детските градини. И тя цяла нощ не спала, защото получава от Министерството да се яви при началник „Образование”. И тя рекла: „Сигур ще ме уволняват.” Явява се пред началника и той казва: „Нареждане има от министъра да предаваш Паневритмия на малките.”

И тя започва. И брат Христо отива да следи репетициите.

Добре, ама има една Веса Несторова64, която не е чиста.

Учителят ми каза: „Аз под чистота разбирам в най-широк смисъл: чистота в мисли, чистота в чувства, чистота в действия.”

В.К.: Какво каза Учителят? Че Весела Несторова не е чиста?

Л.Т.: Нейна работа. Явява се Весела Несторова при Учителя и казва: „Учителю, да ида да помагам.” - „Ами иди”, рекъл.

Отива Веса Несторова и казва: „Това движение не е така!”

Милка Периклиева казала: „Няма да ми се месиш. Това движение е така.”

И почнали да се дърпат, а имало от министъра лице, което следи. И отиват, и казват на министъра: „Те се дърпаха за косите.”

И когато се явява брат Христов, министърът казал: „Точка. До тука! А-а, до тука! Искай друго нещо.”

Явява се брат Христо при Учителя и казва: „Учителю, нашата певица Лилиана Табакова пее в Операта, дават й централни роли, но седи на едно положение: не й вдигат категорията и заплатата е ниска. Да кажа ли на Йоцов?” - „Кажи!”

И отишъл, и казал на Йоцов, брат Христо. Йоцов казал: „Кръстю, сега вече не се допирам до никого. Аз лично ще проверя. Ако е вярно, което казваш, ще взема мерки.”

И когато репетирахме операта „Фиделио” от Бетховен, нашият корепетитор65 беше Ото Либих, виртуоз-пианистът Ото Либих66. Той пострада, защото акомпанираше до Желязната завеса: простуди се, хвана туберкулоза на белите дробове, после, занесоха го в Искрец в санаториума и му направиха операция. И след това си замина. Шест месеца с него сме работили „Фиделио”, щото има и говор вътре.

Аз забелязах в антрактите на нашите репетиции - дават ни малко да си отдъхнем - че в диригентската ложа един човек с черни очила, все там седи. А той бил самият Йоцов. Беше дошъл лично да провери как работим и кой колко струва.

В.К.: А Йоцов какъв пост имаше? Министър ли беше?

Л.Т.: Министър на просветата. Лично присъства. И чак след 20 дена и повече, казал на брат Христо. Но последното му появяване е било, когато в операта „Марта” е влязъл и в диригентската ложа. Изслушал и „Марта” и казал тъй: „Сега аз ще им натрия носовете!”, Йоцов. - „Сега никой няма да ми се меси.”

И какво става. Изведнъж ме качват с категорията, няма да кажа колко категории. Когато ме извикаха на касата, ми натрупаха много пари, да се чудя какво да правя.

________________________________

62) Борис Иванов Йоцов, 1894-1945, филолог, политически деец

63) Милка Периклиева Георгиева, 1908-1978, педагог

64) Весела Теодорова Несторрвр, 1909-2002

65) корепетитор (немски: korrepetitor) - лице, което помага при разучаваме на вокални и хореографски композиции, като съпровожда с инструмент, обикновено с пиано

66) Ото Емил Либих, 1912-1960, пианист, композитор


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ