НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

10. Дебют в България

ТОМ 34
Алтернативен линк

10. ДЕБЮТ В БЪЛГАРИЯ

В.К.: И кога се върнахте? И защо се върнахте?

Л.Т.: Майка ми, понеже много е свързана с мене, тя все ме дърпаше да се върна и се върнах.

Сега, връщам се от Париж с поздравления и на журито, и с това, което Вие чухте.

И правя постъпки в Операта. Асен Найденов каза: Ела днес, ела утре. Ела днес, ела утре. И отлага - ориенталска черта. Ориенталците се движат с биволска кола. А сега не е времето на биволската кола. Сега трябва с 300 хиляди километра в секунда да се движим, със светлината. Но какво да правя?

Една година закъсня дебютът ми. Явявам се на дебют. Баща ми през туй време е директор на фабрика „Христо Райков” в Габрово, с грамадна заплата, защото е много способен. Неговите палмерстони28 биха пазарите на текстилците. И той пази своята тайна, не я казва. Те питат. В боядисването нещо там имало някаква тайна.

И майка ми дойде в София за дебюта, а баща ми, сутринта в кабинета му му донесли вестници и гледа: „Я, туй много прилича на моето детенце!” А те съобщават, че тази вечер ще пея в ролята на Джилда. „Ах!”, заключва той, нямал време да преоблече работните дрехи, тича на гарата, взима влака и пристига в София.

И кога пристига на театъра, касата заключена вече. Искал да влезе в салона, те казали: „Дайте билет!” И той казал: „Аз съм баща на дебютантката.” А единият рекъл: „Да не е мръднал тоз човек, как може така?” Кой знае какъв е бил видът му, та да не му вярват. А в салона всички са официално облечени.

Абе, когато изкарах второ действие, щото аз се явявам във второ действие в „Риголето”, не в първо. Първото е клетвите там. Второ действие е моето.

И след свършване на второ действие, викат ме, нали. „И-и, я колко прилича тоз на баща ми! Ама защо плаче?”

А той застанал зад диригента отпред вече и плаче. Аз знам, че баща ми е в Габрово. Даже любовник да ми беше, годеник да ми беше, нямаше да направи таз жертва, която той направи. Понеже дебютът ми беше май месец, не си взел даже и пардесюто, тракаха му зъбите от студ. Тръгнал така. И плачеше. Разбира се, от радост. И щото като си тръгнахме, трепереше от студ. Месец май надвечер е хладно.

Така премина първият ми дебют.

_________________________

28) Палмерстон (текстил) - вид вълнен плат с къси влакна за зимни палта


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ