НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

26. „Никога не сдобрявай хора. Които се карат и които вършат зло”! (28.08.1942, петък, София - Изгрев)

ТОМ 34
Алтернативен линк

26. „НИКОГА НЕ ОДОБРЯВАЙ ХОРА,

КОИТО СЕ КАРАТ И КОИТО ВЪРШАТ ЗЛО!”

28.08.1942 г.

[петък], Изгрева, София

На 28 август сутринта отидохме с брат Христо при Учителя.

Занесохме Му една диня (любеница), 13 килограма. Извикахме брат Ради (градинаря на Изгрева) да дойде на спирката с едно чувалче. Тримата минахме гората. На едно място, близо до мостчето на Изгрева, си починахме. Брат Ради си седна на земята и си поприказвахме. Когато дойдохме пред салона, аз помолих брат Ради да изкачи динята до горе и да я постави на ръцете ми, че аз да я подам на Учителя.

Брат Христо почука три пъти на вратата Му. Веднага Той отвори и пое само с едната Си ръка голямата диня. Учителят направи една крачка, клекна и леко я сложи на земята. След това Той ни прие долу, в приемната Си стая.

- Учителю, казах аз, в 11 часа имам репетиция в Операта, затова след половин час трябва да сляза в града. Разправих Му как прекарахме в Банки [Банкя] заедно с оздравялото гълъбче. То живееше с мене в стаята ми.

Учителят до тука беше сериозен и замислен и започна да се смее, и се развесели.

- Учителю, благодаря Ви за цигулката, която ми донесе от Вас брат Христо. Много е интересна кутията й. Прилича на рог. С нея аз си разучавах ролите. Сутрин си правех разходка с гълъбчето, на рамото ми кацнало. Всичките хора в парка се спираха и учудено го гледаха. Когато се къпех, забелязах, че всяко тяло, потопено във водата, губи от тежестта си.

Учителят каза:

- Когато човек се смалява, той минава безпрепятствено; когато се уголемява, той има повече препятствия.

Накратко му разправих за една объркана работа в Операта.

Той ми каза:

- Ти никога не одобрявай хора, които се карат и които вършат зло!

- Учителю, управата на Операта ми възлага една роля, която не е за моя глас. Ниска е.

Той ми каза:

- Ти или се откажи от нея, или я пей.

- Заради Вас, Учителю, ще я пея.

На тръгване Той каза:

- Е, добре, заради Мене, изпей я, но ти изучи и онази, която искаш да я пееш. Като спре войната, ти ще отидеш в странство. Тук не ценят добрите певци.

Въпреки, че закъснях с 25 минути за репетицията, пак не ме глобиха. Това е изключително в Операта, където за 5 минути пишат глоба.

И каза Христос (Исус): „Радвайте се и веселете се, защото е голяма на небеса вашата заплата. Това ви говорих, за да пребъде Моята радост във вас и вашата радост да бъде изпълнена”. Амин!

Забележка: След няколко дена върнах цигулката на Учителя.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ