НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. Тонове и акорди. Песните на цветята. (10.05.1941, събота, София - Изгрев)

ТОМ 34
Алтернативен линк

9. ТОНОВЕ И АКОРДИ. ПЕСНИТЕ НА ЦВЕТЯТА

10.05.1941 г.

[събота], Изгрев, София

Днес, на 10 май, сутринта бях при Учителя, където останах и да обядвам. Влязохме при него с брат Христо. Още с влизането си аз му казах:

- Учителю, искам да ви пея!

Той каза:

- Ще пееш с любов. Когато Любовта посети човека, той пее със светлина, топлина и сила. Тоновете са меки и се преливат във вълнообразни линии, както тези линии са естествени между долините и височините в природата. И най-големите височини на гласа трябва да бъдат меки. Божествена Любов е тази, която дава безкористно, без да взема.

Когато певецът пее, не трябва да се занимава с мисълта какво ще каже публиката, но да пее за себе си, за Бога. Бог вижда нашите погрешки, но не ни упреква, нито ни критикува, но търпеливо чака с любов да се изправим.

Този, който само говори, че обича, това са празни думи. Истинската, Божествена Любов само мълчи и дава на дело, безкористно.

Когато държим правилна връзка с Бога, с Любовта, ние сме радостни, свободни, доволни, работите ни се нареждат много добре и лесно. Тогава ние не се мъчим, не се трудим, но работим, творим.

Ти по естество си тъй устроена, че вървиш по пътя на най-малките съпротивления. Големите съпротивления ти се явяват отвън. В човека живеят много разумни същества и се проявяват. Колкото човек се издига духовно, толкова съществата стават повече и са по-напреднали.

- Учителю, казах аз, много ми е мъчно да играя на сцената поради тежкия грим и мръсните перуки от косите на умрели хора, може би.

Учителят ме попита: Какво слагаш на лицето си?

- Най-напред се намазва лицето с мазнина, над която се нанася дебел пласт - тон, с който се закриват и веждите. Отгоре вече става рисуването, червенето и пудренето. А от перуката тъй се задушава главата ми, че непрекъснато се изпотява. Като снема перуката, цялата коса отдолу е мокра. Явява ми се сърбеж на главата.

Учителят каза:

-Да, това е доста трудно за тебе. Ти гледай с най-малко разноски да минеш там, защото ние те пращаме временно. Ще дойде време, когато ще измислят една тънка прозрачна маска на лицето и върху нея ще се рисува гримът. Ти, рекох, не може ли да играеш със своята коса - да не слагаш перука?

- Ролите ми са все на русо момиче, а моята коса е светлокестенява. Учителят каза:

- Ти можеш да си намажеш косата с една течност и като стане по-светла, няма да си слагаш перука.

Почука се на вратата и ни извикаха на обед. Седнахме на двора заедно с всички сестри и братя да се храним. Дежурните сестри ми определиха място от лявата страна на Учителя да седна, а до мене беше седнал брат Христо.

Пред нас градината беше прелестно украсена с различни лалета. Те като че ли излагаха на показ красотата на различните си багри.

Аз обърнах вниманието на Учителя да погледне тяхната красива пъстрота. Той каза:

- Те са военни. Най-ниският им чин е капитан. Ние, хората, дефилираме11 пред тях и те ни се радват, и ние им се радваме. Те са много търпеливи и много се радват също, когато слънцето огрява чашките им. Те са научили насекомите, които често ги посещават, как да се боядисват в най-различни цветове.

Аз го попитах:

- Те, цветята, пеят ли?

Той ми отговори:

- Те пеят, но нашите уши не могат да доловят тяхната музика, тяхната песен. Когато растат, те пеят.

След обяда Учителят пак ни покани в приемната си стая и продължихме прекъснатия разговор.

- Учителю, попитах аз, какви песни пеят цветята?

Учителят каза:

- Уханието на цветята и плодовете звучи в акорди. Например лалетата имат до мажорен акорд.

- Но ние имаме на всеки тон от гамата нов, различен акорд, казах аз. Имаме първо тоническо тризвучие, после на терцата, на субдоминантата, на доминантата, секстата и септимата.

- Различните лалета звучат в различните акорди на до мажор.

Например червеното лале звучи в акорда, построен върху тона ДО.

- Искам да Ви попитам, Учителю, за всички именити певци и певици, които пеят в света и живеят твърде разпуснато: те ще станат ли един ден ученици на Новото учение?

- Те са все наши. А гдето живеят така, то се дължи на ликвидиране на техните кармични връзки от миналото.

Учителят продължи: Всеки човек трябва да си има един основен тон от гамата, който тон той най-много да обича и от него да изхожда за Другите.

- Ами ако човек не може да определи сам кой тон обича? - попитах аз.

Учителят каза:

- Може и чрез аромата на онова цвете, което човек най-много обича, да се изнамери неговият основен тон.

Идейните певци, когато пеят, техните тонове, които излизат от ларинкса им, ухаят различно. Ларинксът у певците е тъй устроен, че хиляди ангелчета трептят и вибрират, и работят в него при пеенето с този орган.

Няма по-съвършено нещо от човешкия глас! Всички инструменти се стремят него да имитират.

- Учителю, защо като си затворя очите и чувам само говора или пеенето на човека, аз виждам и самия човек?

Учителят помълча и каза:

- Истинските ясновидци ще бъдат певците от Шестата раса. Те ще говорят за миналото, настоящето и бъдещето на човека само като слушат неговото пеене или говор.

Брат Христо каза:

- Учителю, пророците от Стария завет ни представят един строг и страшен Бог, а Вие, Учителю, ни говорите за един търпелив, благ и любящ Баща - Господ.

Ние станахме прави, готови да си тръгнем. Брат Христо заговори за една братска работа с Учителя.

Всякога, когато си излизам от стаята на Учителя, изпитвам една небесна лекота, радост, забравила съм грижите си и като че ли слънцето и цялата вселена са мои. С такива чувства и днес си излязох от стаята на Учителя. Като че ли криле ми поникнаха. Хвърчах, а не вървях по земята. Помощта ми е от Господа, Който направи Небето и земята. Амин!

________________________

11) Дефилирам - минавам в тържествен марш пред някого


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ