НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

41. Ако Вергилий бе живял тогава

Милка Кралева ТОМ 33
Алтернативен линк

41. АКО ВЕРГИЛИЙ БЕ ЖИВЯЛ ТОГАВА

понеделник, 23 май 2016 г.


Опитвам се да си представя.... Ако Вергилий бе живял край Учителя П. Дънов, как би коментирал поведението му? Мислите ли че щеше да е смирен, и да Го почита?

И още нещо съм си мислила. Дали Учителят щеше да търпи Вергилий, ако живееше край него?

Струва ми се, че не би допуснал някой да разбунва с клюки Неговото общество! В това общество, Той е правил опит да възрасти ново семе, да възрасти идеята за Братство. А Вергилий, с медиумизма си би пречил на този процес!

В много от книгите на Вергилий, всъщност се рисува картина точно обратна на онова, което Учителят е искал! Вергилий рисува едно нездраво общество, което показва, че Учителят Се е провалил, че семето, посято от Него, всъщност е родило тръни и бодили. Не каза ли Учителя накрая: „Една малка работа се свърши добре”?

Каква е играта на Вергилий, всъщност? Той е строг към учениците, и изнася слабостите им. И често се опитва да компенсира лошия си език за тях, с хвалби към Учителя. Когато тези хвалби идват от човек с противоречив морал, може ли да им се вярва? С хвалебствия, може ли да се залъже здравомислието? Едва ли!....

Затова, не мога да си представя, че Петър Дънов би търпял Вергилий близо до себе Си! И него би заточил някъде, каквато бе съдбата на Михаил Иванов!

Това е истината за последният. Учителят съвсем не го е пращал да разпространява Новото Учение, както днес братята французи твърдят.

Учителя- го е отстранил от Изгрева, като вреден за обществото Му, вреден за това ново семе, което е искал да възрасти.

Петър Дънов би отстранил и Вергилий по същата причина!

Е, така постъпи всъщност брат Борис. Затвори му вратата си!

И затова Вергилий го злослови в книгите си, и го обвинява, че край него имало жени!

Е, какво би говорил Вергилий, ако всеки ден виждаше край Учителя сестри, очакващи вниманието Му? Дали би се въздържал да каже грозни думи и за Него?

Веогилий вижда в действията на другите само онова, което съзнанието му е способно да види. Необлагороденото съзнание, вижда само грозното! Колкото до хвалебствията му към Учителя, те са свързани единствено с душевното му състояние.

Ласкателството на Вергилий към Учителя, на места звучи болезнено! Като че от казаните думи зависи живота му! Това е така!

Да хвали Учителя, е жизнена необходимост за Вергилий!

В миналото той е пречил на Учителя толкова много, че сега се старае на всяка цена да Му изгради паметник, за да получи прошка! Всичките му оди и хвалебствени думи са за това, да изкупи грешки спрямо Учителя, направени в миналото!

Очевидно той има още много да учи! Първо - трябва да изучи правилата на по-висшия морал, проповядван от Учителя. После - трябва да го приложи тук на Земята. И ако го прилага правилно, тогава чак ще му гласуват доверие да работи в общество като Бялото Братство! В това светло общество, спазването на принципите, е закон номер едно.

Вергилий влезе лесно в разградения двор на Братството! И съвсем не влезе през официалния вход!

Показа ли той стремеж към идеал? Показа единствено стремеж към обсебване на всичко ценно, пазено до тогава с жертви и стоицизъм!

Един ден, когато дойде времето, Невидимият свят ще му покаже картината на собствения му живот, и тя ще го потресе! Тогава той ще каже, както каза и на мен!....

Ето този случай. Когато ми дотежа тираничното му държание, аз го помолих да седне, и анализирах всички негови противоречиви действия. Едно по едно. Разказах ги кротко, и с желание да ме разбере. С това явно съм го терапирала, макар и несъзнателно, защото той се разплака! Със сълзи! Видя се в думите ми, и не се хареса! Каза ми: „Аз не съм такъв човек!...” Но това бе за момент, за кратко!

От следващите му действия разбрах, че онези в него са по-силни!

Той няма броня срещу тях!

Вергилий е за съжаление! Но съжалението в този случай, не помага! Общество Бяло Братство не е болница. То е училище, с много ученици. И на първолаците, не е позволено да критикуват съучениците си гимназисти.

Учителят в това училище разбира. Той не Се лъже толкова лесно!...

Публикувано от Milka Kraleva в 12:20:00



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ