НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

33. Кральо, искам да знаеш това от мен

Милка Кралева ТОМ 33
Алтернативен линк

33. КРАЛЬО, ИСКАМ ДА ЗНАЕШ ТОВА ОТ МЕН...

сряда, 4 май 2016 г.


Споменът ми тук е от студентските години.

Баща ми дойде по работа в София, и отидохме да посетим сестра Елена Андреева.

Тя живееше в малка дървена постройка. Един от братята от кв. „Вилите” по пътя за Симеоново, беше построил в двора си две стаи - едната за нея, другата мисля беше за сестра Ганка от Черни връх.

При сестра Елена често имаше гости, но се случваше да прекараме времето с нея само тримата.

Никога няма да забравя лицето й! Имаше широка и топла усмивка, но очите й бяха сериозни. Проникваха дълбоко! С очите си като че казваше: „Животът не е шега, дори и да ти се вижда такъв!”

Към баща ми, се държеше много майчински и покровителствено. Знаеше, че е предан, и че е проверен в трудностите! Имаше му доверие, и често го съветваше по братски проблеми, които той споделяше с нея.

От срещите с нея, а и с други братя и сестри от София, в мен се разви силно усещането за духовната йерархия в Братството.

Виждах как баща ми се отнасяше към тези, които бяха с повече знания. Знаеше, че имат по-висок духовен сан, и се отнасяше с респект. Поставяше се по-ниско спрямо тях, а това събуждаше в мен спомен за по-далечни времена. За времето на богомилите. И сега, като чета за отношенията в богомилските общности, пред очите ми изниква отношението на баща ми към братята от София, с които поддържаше постоянна връзка, именно на този принцип, теократичен. С годините, се научих да следвам неговото, неизказано с думи богомилско правило за общуване. Харесваше ми да съм по-ниско пред по-умния. Уважавах интелигентните братя, и се учех на мислене от тях.

Затова при тази среща запомних думите на сестра Елена. Тя каза на баща ми „Кральо, Учението на Учителя може да бъде разбрано само от интелигентни хора! Искам да знаеш това от мен....”

По-късно се уверих по много болезнен начин в нейните думи. Разбрах от опит, че неинтелигентният човек не разбира Учителя. Колкото и да Го чете или слуша, неговото неразбиране става пречка за новите идеи.

Оше помня колко сериозни бяха очите на сестра Елена, когато споделяше с баща ми своето наблюдение. Тя не си правеше илюзии! Знаеше сляпата сила на невежеството, облечено във власт! И искаше да предупреди баща ми.

Процента на интелигентните хора в Бургаското братство, бе нищожен!...

Публикувано от Milka Kraleva в 12:50:00



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ