НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. Съдействие ли? Не, не може!

Милка Кралева ТОМ 33
Алтернативен линк

7. СЪДЕЙСТВИЕ ЛИ? НЕ, НЕ МОЖЕ!

сряда, 30 март 2016 г.


През 1994 г., имах идея да се проведе на Братската градина в Айтос. Празник на в-к „Светъл лъч”.

Реших да поканя учители, родители и деца от цяла България. Вестничето имаше повече от 400 абонати, т.е. интерес към подобно събитие съществуваше.

Отидох в Айтос при ръководителя, бр. Андон, за да споделя тази идея и да попитам, дали би съдействал за провеждането й. Той с радост се съгласи. Уточнихме се да стане на 2-3 април. Изпратих покани на абонатите си, подготвих програма за двата дни - събота и неделя - с детска Паневритмия, изложба на детско творчество, и други слънчеви дейности, изцяло по идеите на Учителя. Датата за това събитие наближи.

Но точно в навечерието му, в сряда, след лекцията в бургаския салон брат Димитър Добрев, новият ръководител в Бургас, ме спря и каза: „Милке, ти си планирала нещо с децата на Градината, но трябваше първо да ме попиташ. Ние мислим да правим нещо в неделя, и Градината ще е заета!...” Аз се изненадах! - „Така ли? Брат Андон не ми каза нищо за това, и беше приел да ни съдейства.” На това, Димитър Добрев със снизходителна усмивка отговори: „Че кой е Андон да решава? Отложи това с децата, ние вече сме решили за тази неделя....”

С това разговорът приключи.

На следващия ден, отидох пак в Айтос. Брат Андон ме прие любезно и ме изслуша. Случката с Димитър Добрев го изненада и сконфузи. Каза ми: „Милке, няма такова нещо, нищо не е планувано... Той, братът, понякога прави тези неща, но аз не се отмятам от думите си. Празникът ви ще се проведе Не се тревожи!......”

Аз довърших приготовленията за Празника на „Светъл Лъч”, посрещнахме и настанихме гостите, и двата дена минаха в радостно общуване, и творческа дейност. Там бе с. Ина Дойнова, която разказа на децата по неповторим начин приказка от Хиляда и една нощ, тази, за Принцеса Турандот. Помолих я да го направи, защото в детството ми тя работеше в Бургаския симфоничен оркестър, и живееше у дома. Разказваше ни тази приказка, на мен и Елка, както само тя можеше....

Там бе и бр. Кирил Кирилов със сина си Филип, и засне нашият празник на видеолента. Там бяха и Елена Николова с Асенчо.

Каква хубава среща, със стремеж към широк кръгозор се проведе!

В следващия брой на „Светъл Лъч”, разказах доста подробности за него.

В неделя децата изиграха Паневритмията сами, по музика на деца музиканти, а ние - родители и учители отстрани им се радвахме! Дадохме им възможност да се почувстват особено. Това е факт. Случи се на Градината в Айтос, известна с дългогодишни братски традиции.

Засяхме и едно черешово дръвче, за спомен от този ден. Едва ли е оцеляло!... Растенията усещат, когато някъде се водят борби за власт. Те не виреят там.

Откровено казано, така и не разбрах заради какво Димитър Добрев, се опита да осуети Празника на „Светъл Лъч”! Мисля, че само той знаеше....

Публикувано от Milka Kraleva в 23:17:00



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ