НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

366 Когато съзнанието ни се прекъсва, не можем да следваме непреривността в природата

VI. Разни срещи ТОМ 33
Алтернативен линк

366. КОГАТО СЪЗНАНИЕТО НИ СЕ ПРЕКЪСВА,

НЕ МОЖЕМЕ ДА СЛЕДВАМЕ НЕПРЕРИВНОСТТА

В ПРИРОДАТА


Андрей се изненада от думата „магия”, затова запита:

- Казахте „магия”, Вие вярвате ли в магии, занимавате ли се с такива работи? - Сестрата се намеси:

- Как пък точно тази дума Ви направи впечатление?

- Разбира се, че се занимаваме! Аз разбирам, и мога да правя и бяла и черна магия. Ето, да ти кажа как ще те омагьосам.

Като чу това, сестрата цяла изтръпна как можеше да говори такива неща!

- Защо говориш така бе брат - каква черна, каква бяла магия знаеш? Право да ти кажа, говориш повече отколкото трябва, отколкото знаеш и можеш!

Много братя и сестри изгубили търпение, излязоха от трапезарията и почнаха да си вземат хляб от количката. Андрей запита сестрата:

- Вие изглежда сте по-разумна, не сте като него занесена. На него нещо не му достига. Не разбрах, ако обичате обяснете ми какво общо има между днешния хубав ден, топлия хляб, тялото на Христа, моите страдания и ставането ми брат? Най-интересното е, че вече трима братя ми казаха, че ще стана брат! Как познаха това? Наистина, на мен почна да ми се иска да дойда да живея тук.

-Любезни господине, аз съм гимназиална учителка по философия и попаднах под общия знаменател на уволненията от първи януари. - С това искаше да даде тежест на думите, които щеше да му каже. - Учителят твърди, пък и други философи твърдят, че между всички неща в природата има връзка, всичко в природата е свързано, образува едно цяло. Ние разделяме нещата на предмети, защото съзнанието ни е ограничено и се прекъсва, не може да следва непреривността в природата. Това накъсва за нас нещата на предмети, които са тук или там.

- Но нали и според Вас този брат е малко налудничав?

- Не, така не се говори. Брата е малко ексцентричен, това в него се е получило от продължително занимание само в една област, в която е отишъл доста напред, а в другите области на живота останал много назад. По този начин изгубил равновесието, което Вие наричате налудничавост. Но ако отидеш в бараката му, и да има време да ти поговори на спокойствие и да не се притеснява, че братята го чакат за обед, ще видиш тогава, че съвсем не е ексцентричен. Когато изучи и другите области на живота и науката, тогава ще стане хармоничен и културен човек, който може да се владее, който държи и разбира какво въздействие имат думите му върху слушателите. За да не се получават такива аномалии, Учителя ни учи да се развиваме хармонично, в концентрични кръгове, като едновременно обхващаме по-големи обсеги на науката и живота...

Но това не е важно. Вие сте дошли от града и нямате време да се върнете за обед в града, затова заповядайте на нашата трапеза да обядвате.

- Благодаря Ви за поканата, но предпочитам да се разхождам на слънце! Ето, брата ми е дал топъл хляб, ще си хапна.

- На мен много пъти в живота ми се е случвало да нямам пари, затова разбирам положението на хората, когато нямат пари. Ако парите Ви смущават, елате - все едно, че сте ми на гости, аз ще Ви заплатя. Елате, аз искам да Ви обясня това, което брата така само нахвърли, за да не остане в душата Ви погрешно мнение и впечатление както за брата, така и за Учителя и Учението Му.

- Благодаря Ви, Вие наистина сте прекрасни хора, и като че всички сте ясновидци! И Христов и този брат, пък и Вие ми казахте неща, които само аз знаех. Друг път като дойда, ще Ви потърся и тогава добре ще се обясним.

Андрей за първи път имаше случай така нежно и внимателно да се държат с него, и той така като възпитан човек да се държи.

И сестрата тръгна към трапезарията като си вдигна ръката, и той й отговори със същото и тръгна по пътеката, всецяло погълнат от мислите за добротата на тези хора.

Също се сети за Христов и си мислеше: „И той е добър, но има нещо много грубо и особено в неговата добрина.” И като помисли, добави: „В него нежното и грубото са смесени, или са поставени едно до друго. Всеки случай, за първи път срещам такъв човек!... Той ако поиска, само с думи може да убие човека. Много неща вече чух за него, но не съм чул някого да е убил.

Като го видя, ще го питам защо на Изгрева хората имат такова особено, лошо отношение към него.

Изобщо, тук всички са особени! Може би такива като тях, ще бъдат хората от Шестата раса!”


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ