НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

364 Светлината е храна за човека

VI. Разни срещи ТОМ 33
Алтернативен линк

364. СВЕТЛИНАТА Е ХРАНА ЗА ЧОВЕКА


- Вие дъновистите като дойдете на власт, така ли ще уредите държавата - хляба ще давате без пари? - запита иронично Андрей.

- Вие и това не можете да разберете, че ние сме с Бога, Който е винаги на власт, следователно и ние сме винаги на власт.

- Като широканците ли?

- Аз не разбирам от широканци - каза брата и стрелнат недоволно от сестрата, отново хвана дръжките на количката. - Но Андрей запита, и той ги отпусна:

- Не разбрах, на какво основание хляба трябва да се дава без пари?

- На природно основание! На Божествено основание! Аз Ви се чудя, как не можете да видите и да разберете тези прости неща! Животните в природата не работят, а ядат - всеки ден и във всяко време се нареждат на Божествената трапеза.

- Право да Ви кажа, това никога не съм мислил, но какво ще ми кажете за поговорката: „Бог дава, но в кошара не вкарва.”?

- Има различни Богове. Там е разликата между нашия Бог и другите Богове. Нашия Бог дава и в кошарата вкарва. - тържествено каза брата на учудения Андрей.

- Има ли някъде такова общество?

- Разбира се! Растенията не стоят ли на едно място и храната, водата, въздуха и всичко, което им е необходимо им идва наготово на краката, вкарва им се в кошарата. Не само това, но и птиците небесни отиват да им дават на краката концерти, и то пак без пари...

Че и при нас сега, въздуха не влиза ли направо в кошарата ни – устата - нито го викаме, нито го търсим, нито за него работим, нито заплащаме. Не е далече времето, когато ще почнем да се храним с въздух. Това ще бъде в Седмата раса. А още по-после, хората ще се хранят само със слънчеви лъчи.

Да видиш, че нашия Учител дава перспективи на живота за хиляди и хиляди години напред. Той не само е ясновидец, но е далековиждащ.

- Право да Ви кажа, не зная какво да мисля за Вас и за Вашия Учител!

- Учителя е най-големия професор в света, а Изгрева е най-великия Университет в света!

Науката която се изучава в този Университет, е единствената на света - науката за законите на човешката душа.

Сестрата се топеше отвътре, като гледаше как брата не може да разбере! Ироничната и присмехулна усмивка по лицето на Андрей искаше да го накара да млъкне, да не говори тези неща пред хора, които нямат отношение към тях. Дори й мина мисълта: „Да не хвърля бисери на свини!...”

Но брата беше се така въодушевил, че не обръщаше внимание на мислите на сестрата, макар да ги чувствуваше и да го смущаваха:

- Виж господине, отворете томчето беседи от Учителя „Мнозина минаваха”, с. 169. Там Учителя загатва нещо много интересно: „Същевременно светлината е храна на човека. Както растенията се хранят със светлина, колко повече човека...”

Най-после сестрата не можа да се стърпи, и доста строго каза на брата:

- Но разберете брат, както казахте, Учението на Учителя е Учение за законите на човешката душа, то е и велика педагогика... - Но брата я прекъсна:

- Учението на Учителя е всичко, всичко - разбираш ли това?

- Цом е така, то е и педагогика. Защо брат не разберете, че говорите неща, които не са подходящи да бъдат говорени на този господин? По този начин ти излагаш Учението на Учителя на подигравки от другите, и създаваш излишни противоречия в душата на този господин! Пък аз и друг път съм те слушала да говориш и на други външни хора неща, които те не могат да разберат и ти се надсмиват!

-Ти сестра, тези неща не ги разбираш! Това което съм казал, когато и да е, ще даде своя плод, това е педагогика. Как й казваха, не мога сега да се сетя, да, да - беше парекселанс. - И веднага се обърна пак към Андрей.

- Много просто и ясно е защо тези неща не ги разбираш, защото те не са за днешните времена. Те са да бъдат разбирани след 2 000 години. Но и сега като ти ги изяснявам, ти можеш да ги разбереш.

Ти трябва да разбереш, че ние учениците на Учителя живеем в съзнанието си най-малко 50-100 години напред пред останалите хора, а в известни моменти дори и с хиляди години напред. Според Дарвина, хората са произлезли от животните, животните от растенията...

- А растенията? - запита малко на присмех Андрей.

- Това още не е за тебе да го знаеш, но като ме питаш, ще ти кажа - от минералите.

- А минералите?

- От слънчевите лъчи. Това са напластени слънчеви лъчи. Но по-

нататък да ти обясня, няма рязка граница между растенията и животните. Следователно, далечните прародители на човека са растенията.

- Не - възрази Андрей иронично, от което сестрата се страшно ядоса. - Далечните прародители на човека, са слънчевите лъчи.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ