НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

335. Върхът и границата на разумното не е в човека, а в живота и се изразява в безброй форми видими и невидими

V. Продължение: разказа от първия ден ТОМ 33
Алтернативен линк

335. ВЪРХЪТ И ГРАНИЦАТА НА РАЗУМНОТО НЕ Е В ЧОВЕКА,

А В ЖИВОТА И СЕ ИЗРАЗЯВА В БЕЗБРОЙ

ФОРМИ ВИДИМИ И НЕВИДИМИ


- Разбирам, разбирам, но този начин на учене е великолепен! Защо не го въведат в училищата и университетите?

- Затова друг път ще говорим, но ти мисли по това, опитай се сам да си обясниш. Ти си много лаком, искаш изведнъж всичко да знаеш, но ще си развалиш стомаха!

- Защото много съм изгладнял! Работех в кооперацията и нямах време да чета, а имах време само да мечтая да чета, да зная, да постъпя в университета...

- Ти си бил поставен при специални условия, които са много повече от всякакъв университет.

- Какви са тези специални условия?

- Ти пак искаш всичко изведнъж - сопна му се Христов.

- Какво да правя, като съм такъв? - Христов му се усмихна доволно и каза:

- И сега ще ти обясня, и повече няма да ми искаш да ти обяснявам. Разбери, обяснението после само ще дойде.

Въпреки това, после Андрей пак много пъти щеше да го пита и той винаги цеше да му обяснява. - Разумното, живота, природата, когато искат да развият дадени качества в някой човек, поставят го затова при съответните за това условия, които могат да бъдат външни и вътрешни или едновременно и двете.

Грешката ти е, че непременно търсиш разумното в човешка форма! За тебе върха и границата на разумното е човека, а границата на разумното в света и живота е много далече до безкрайност във всички посоки, и се изразява в безброй форми видими и невидими. Става дума за разумността, която работи незабелязано, скрито от очите на обикновените хора, като че всичко става естествено, а тъкмо това са качествата на разумността - незабелязаното, естественото. Разбира се, разумността във всичките й форми е израз на Бога.

- Сега разбрах! - извика Андрей възторжено.

- Какво?

- Господин Дънов ме излекува само с едно духване, и когато отидох да Му благодаря, Той Се направи, като че не разбира за какво Му благодаря! Нали и Той е искал да работи както Бог и природата работят - невидимо, незабелязано?

- Видя ли как почна да разбираш, затова не питай. Учителя работи, както природата работи. Той е самата природа и Неговата работа е

една от много й форми на работа. Обикновените, човешките лекари още неизлекували и бързат да си вземат хонорара, или ако излекуват, бързат да пишат във вестниците. И те като кокошките: снесат едно яйце, и окрякват затова орталъка!

Андрей се замисли и пак, като че без връзка запита:

- В какво се състои Учението на господин Дънов?

Христов се поколеба един момент, и като прецени значението на този спонтанен въпрос, веднага го свърза с разговора и разясненията които му даде.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ