НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

308. Ако Учителят не се издига, не расте в твоето съзнание, ти не можеш да мръднеш нито крачка в новото

IV. През очите на Христов. Посвещение ТОМ 33
Алтернативен линк

308. АКО УЧИТЕЛЯТ НЕ СЕ ИЗДИГА,

НЕ РАСТЕ В ТВОЕТО СЪЗНАНИЕ,

ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МРЪДНЕШ НИТО КРАЧКА В НОВОТО


- Кое е то, кажете ми го? - с оживление запита Благовест.

- Да обикнеш и своя враг - любовника на жена си!

- Как, това е невъзможно! Не мога да си го мисля, не се събира тази мисъл, тази идея в главата ми!

- Това е като едно семе на растение. В семето растението, неговите цветове и плодове не се виждат, нито дори подозират, затова сега го посяхме в главата ти, и там то ще поникне, ще цъфне в красиви цветове и вкусни ароматични плодове - каза това Христов и веднага премина на друга мисъл: „Ти леко накуцваш, дефекта ти може да се изправи. Иди при Учителя, разбира се със смирение, извини Му се за раните, които си Му нанесъл и Го помоли да ти оправи крака.”

- Благодаря Ви господин Христов! Вие наистина сте рядък човек! Съгласен съм с Андрей, че за първи път вижда такъв човек! Вие сте и силен и душевед! Едно още остава в мене.

- Зная! - извика Христов високо.

- Интересно, и телепатия владеете! Кажете, за да Ви повярвам без остатък.

- Б човешкия живот нищо не е съвършено! Винаги трябва да мислим, постъпваме, да оставяме Бог и Учителя да са по-съвършени, да

постъпват по-правилно от нас. Това е в духа на великия закон на еволюцията в природата, както украшенията по лицето и дрехите на момата не са най-главното, нито центъра а само допълнение, да подчертаят нейната красота.

Ти видя, че Учителя за този брат от „Житно зърно”, който не Го послуша, нито напечата моята статия, нито ти я даде да я прочетеш, не каза нито една лоша, обидна дума или не направи никакъв упрек, а аз казах толкова много лоши неща както за него, така и за други братя, макар това, което казах, беше истина и мое интимно разбиране за тях. По този начин аз контрастирах, за да се издигне в тебе още по-високо Учителя, като съзнателно себе си принизих - разликата да бъде още по-чувствителна. Защото ако Учителя не се издига, не расте в твоето съзнание, ти не можеш да мръднеш нито крачка в новото.

Трябваше да отрека всички и себе си, на хоризонта ти да остане само Учителя като Слънце. Аз лично против тези братя нямам нищо лошо, но това направих заради тебе, като в същото време използвах това отрицание да ти обясня що е окултизъм посвещение и Учител. Както излизащия от дробовете въздух е вече нечист, наситен с въглероден двуокис и други газове, които са го замърсили, но Бог тази смет, този нечист и ненужен вече за организма въздух като го прекарва през гласните струни, той произвежда говора и красивите и затрогващи песни.

- Аз съм още веднъж възхитен от Вас, господин Христов! Как можете да намерите на всичко това такива логически, обосновани и при това красиви и интересни отговори, и винаги с оглед на една основна идея, която непрекъснато държите в съзнанието си?!...

- Преди всичко, на това ме е научил Учителя.

- Ще ми вземете ума господин Христов! И тази похвала и възхищение поднасяте на Учителя! Трогнат съм, и нямам думи да изразя възхищението си от Вас!

- Това е още и за това, защото аз не умувам, не лъжа, не се докарвам, аз го правя и после ти казвам защо го правя. Не само това, но и аз лично съм минал по този път, и по още много и по-стръмни пътища - зная какво става в душата ти.

Аз съм чел много, писал съм също много, но най-важното е, че и много съм приложил в живота си. Без приложение само ще се мъчите, ще умувате и другите, на които говорите това ще го чувстват!

Запомни и добре го помни: „Боб може да варят всички велики учители, но за тебе, мене и за всичките ученици на Учителя, важно е как Учителя го вари, и ние трябва да ядем само от сварения от Учителя боб.”

..


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ