НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

295. Ще бъдеш ученик само, когато принасяш плодове

IV. През очите на Христов. Посвещение ТОМ 33
Алтернативен линк

295. ЩЕ БЪДЕШ УЧЕНИК САМО, КОГАТО ПРИНАСЯШ ПЛОДОВЕ


Сега ти предстои да се изкачиш на тази висока планина - Учителя, за да видиш и се увериш, за да се увериш, че наистина Учителя е и най-великото същество. А ти за това нямаш нито силата, нито чистотата, нито краката, т.е. добродетелите, нито имаш такъв импулс и любов, за да се изкачиш на този връх. Трябва много да се упражняваш, да придобиеш самообладание и любов, за да се изкачиш на този връх.

Трябва много да се упражняваш, да придобиеш самообладание, да станеш господар на мислите, да си изчистиш съзнанието...

Това не е лесно, като да четеш кой какво казал и после да го преразказваш и да минаваш за знаещ. Днес ти направи първите крачки към това. Факта, че си послушал Учителя и ме настигна, показва, че доста си Го познал. Но тук има нещо, което ще те спъне. Учениците на Христа, когато Го намериха и оставиха всичко и тръгнаха след Него, те бяха във второ посвещение.

Още веднъж ти казвам, посвещението не е приказки, то е работа, живот, жертва на старото, то е постигане на специалното познание, което никъде не е писано. Ти още много малко си пожертвувал! Днес пожертвува само крайчеца на азът си, остави топлата стая, жена си, децата си и идваш на планината, а това е още нищо в сравнение с това, което се иска от тебе, за да познаеш Учителя.

Ще бъдеш ученик само, когато принасяш плодове.

Всичко което си прочел, което ти разказали разните братя и сестри, без плодове е нищо - просто забавление, игра на ученичество, както децата играят на мъже и жени със своите кукли.

Един много ясен образ за търсене на Учителя е даден в Евангелието на Лука, гл. 18, ст. 18., когато при Христа отива един богат младеж.

- Като господина ли? - запита Андрей неочаквано.

-Аз ходих при Коньовския ясновидец Влайчо и при ясновидеца Георги Нанев - и двамата ми казаха, че този същия младеж от Евангелието, който е ходил при Христа преди 2 000 години съм аз, преродил съм се.

- Не са те излъгали, не току така Учителя Се е занимавал толкова с тебе! - И се обърна към Андрей: „Ти вече може да се върнеш, стигнахме до селото, по-нагоре да се изкачиш, няма да издържиш!”

- Ще издържа, ще се опитам макар, че много ми е гладно.

- Е, както искаш! Добър признак е, че си гладен - това показва, че вече си здрав. Днес ти разбра, че може да се живее и с всяко Слово, което дава живот. Ще задоволиш глада си със знания.

- Това вече го зная, но моля Ви разкажете ни за богатия младеж.

- Той отишъл при Христа и му казал: „Учителю благи, що да сторя, за да наследя живот вечен?” - Защото бил много богат, искал да живее вечно, за да може да се ползва от богатството си.

- Това го зная! - с отегчение каза Благовест.

- Но аз не го зная! - бързо и бойко възрази Андрей.

- Като си отидеш вкъщи, ще си го прочетеш - отвърна му Благовест.

- Нямам Евангелие - отговори Андрей и Христов почна да разказва:

- Христос му казал да изпълнява десетях Божии  заповеди, а той му отговорил, че от младини ги изпълнява. Тогава му казал: „Още едно не ти достига: Всичко що имаш, продай и раздай на сиромасите и ще имаш съкровища на небето, па тогава дойди и ме последвай.”

Както виждате, не става дума за земни съкровища, а за небесни, за окултни знания - знания, които се придобиват не с петте сетива.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ