НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

278. Учителят Дънов говори с образи и с дела и разрешава проблемите им в живота

IV. През очите на Христов. Посвещение ТОМ 33
Алтернативен линк

278. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ ГОВОРИ С ОБРАЗИ И

С ДЕЛА И РАЗРЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ ИМ В ЖИВОТА


Ти обиждаш Учителя, затова оставаш жаден!

Не можеш да разбереш - Той те кани на братската вечеря, на собствената Си вечеря, защото това, което си видял е Неговото семейство, Неговите деца, Той те нарежда между тях, а ти като си диване, не разбираш!

Учителя малко говори с приказки, Той говори с образи, с дела. Поканвате на концерта, че тези които изнесли този концерт са Негови чеда, отгледани в духовно отношение от Него. Той е, Който ги е импулсирал да станат музиканти и те са изпълнили Негови музикални произведения.

Къде си видял такова семейство от 200-300 души, които се събрали в името на една Божествена идея?! И това не са всичките.

- Да, но неговите ученици ценят други учители! Както и Вие ми забелязахте, те ме пращаха при други учители, а не при господин Дънов! Редакционния комитет на „Житно зърно” не послуша господин Дънов, не напечатали Вашите статии за посвещението и...

- Да, да, ясно, ясно! - завика Христов, като прекъсна Благовест. - В кое семейство децата винаги слушат своите родители и затова страдат, така и тези деца на Учителя са немирни, непослушни, и както всички деца правят грешки и редно е да се възхищават от чуждите бащи, но само техния баща е, който им дава храна и задоволява нуждите.

1акъв син си и ти на Учителя! Идваш при Него, ползваш се от Неговите знания, от създаденото от Него, а не Го признаваш! И виж Той с каква бащинска любов се отнася към тебе! - Прави всичко възможно, по най-безболезнения метод да те вкара в правия път, да ти помогне да Го видиш!

Запитай се - защо ти за бъдещия си роман не вземеш за герои учениците на Бо Ин Ра, на Щайнер и др., които според теб са върхове?... Че Щайнер е приятел на Боян Боев, защо не е останал при него? Д-р Елиезер Коен е ходил при него в „Гьотеанума”, защо и той не остана при него? И сестра Магдалена е ходила при него и е разговаряла и с Кришна Мурти, но защо и тя не остана при него?

Всички се завърнаха и завръщат при Учителя. Кой бяга от хубавото и от доброто?! Учителя е разрешил всички проблеми на живота най-правилно!

Защо не вземеш за герои на твоя роман ученици от Египет, от Индия, от Хималайските адепти?...

Питаш ме защо те обиждам? Това е най-малкото наказание, което ти заслужаваш! Учителя какво лошо ти е направил, че така безцеремонно Го обиждаш? В света, на кой човек би говорил така, както ти си говорил на Учителя? Ти направи опит, иди при някой писател и му говори за произведенията му така, както си говорил на Учителя, или иди при който и да било от познатите си и се опитай така да им говориш, виж как ще се отнесат с тебе, и после сравни как се е отнесъл Учителя.

Учителят не иска да се цапа, да ти обяснява и да те наказва, защото по закона на правдата, равновесието и Той трябваше поне на половина да те обиди, а вместо Той да се цапа, праща те при ученика Си - при мене. На него му е позволено още да се цапа - аз да възстановя правдата, да те обидя, защото инък те очакват много големи страдания! Това, което получаваш като обида и грубост, това е най-малкото наказание, което заслужаваш!

Ти гледаш само половината от нещата, а точно половинчатите неща са причина за злините в света. Това черното, което виждаш в света, то е в тебе! Затова ти казах - снеми си черните очила и ще видиш, че света не е черен.

- Някой от тези неща са може би верни, но мнението ми за господин Дънов е мълчаливо мнение на много от учениците Му.

- Ти пак не разбираш! Ами и те са като тебе диванета! На тебе какво ти пречи да кажеш, че си най-добрия ученик на Учителя? Наглед имаш всичките данни за това - чел си много окултна литература, чел си беседи и лекции на Учителя, слушал си Негови сказки и лекции, разговарял си с Него, вегетарианец си... Получаваш списание „Житно зърно”, вестник „Братство”.

Тези, които ти преценяваш, че са първи, нито знаят повече от тебе. Обаче, важното е как са нещата в действителност, какво мисли за тях и тебе Учителя.

А ти какво познаваш от Учителя - бялата Му брада и костюма Му? Та това Учителя ли е?!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ