НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

134. Защитата на държавата от Христов пред репарационните комисии

IV. Ритниците ТОМ 33
Алтернативен линк

134. ЗАЩИТАТА НА ДЪРЖАВАТА

ОТ ХРИСТОВ ПРЕД РЕПАРАЦИОННИТЕ КОМИСИИ


Христов направи свръхусилие да не падне, събра всичките си сили, напрегна цялата си воля и остана на местото си непоколебимо. Замахна с ръка, но в това време Учителят беше дал знак на брата под прозореца, той запя и всички в двора запяха.

Христов каза нещо, но никой не го чу и той млъкна. И до края на песента, можа да си даде сметка за положението си. Учителят направи знак, и евреина и момичето веднага напуснаха двора.

- Ето още една загадка - мислеше си Христов. - И евреинът знае да чете мисли, наверно и момичето, пък може би има и други!... И аз мога да се науча. Ако се държа по-добре, Дънов и мене ще научи...

Песента свърши, и всички изведнъж се разотидоха.

Христов се видя сам в двора. Отиде и намери Учителя в кабинета Му, но Той не го прие, каза му само да намине през седмицата някоя вечер.

Този път ритниците бяха толкова силни, че Христов залитна на няколко пъти и щеше да падне!

За удовлетворение, той се обърна и изпразни пистолета си.

Един стражар се затече към него, но някой гражданин го спря и му каза, че това е лудият подполковник, който всяка вечер по това време стреля, но не по хора, а просто така. И стражарят се върна. Христов избърза и се качи на трамвая.

През седмицата не му остана време да отиде при Учителя, защото репарационните комисии  бяха идвали и търсили оръжие, и откриха едно скривалище, за което той имаше големи неприятности и беше много, много зает ден и нощ. В неделя пак беше зает, и не можа да отиде на беседата. Вечерта като се освободи, веднага отиде на ул. „Опълченска” № 66, но при Учителя имаше гости и Той не го прие.

На връщане, този път Христов не получи ритници.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ