НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

111. Христос дойде за слабите, за нисшите духом, за презрените. Те още не бяха се отклонили от правия път на живота

III. В Кабинета на Учителя ТОМ 33
Алтернативен линк

111. ХРИСТОС ДОЙДЕ ЗА СЛАБИТЕ, ЗА НИСШИТЕ ДУХОМ,

ЗА ПРЕЗРЕНИТЕ.

ТЕ ОЩЕ НЕ БЯХА СЕ ОТКЛОНИЛИ ОТ ПРАВИЯ ПЪТ НА ЖИВОТА


Христов рязко го прекъсна:

-    Тези въпроси, които така галоп минавате, ще разчепкаме на диспута. Но питам и Вас и господин Дънов: - Защо Христос проповядваше на слабите, защо не поведе силните, знаещите? Това е, защото нямаше нито знанието, нито силата да убеди културните, интелигентните хора! Пред невежите да се покаже знаещ, е лесно!

Момичето поиска да отговори, но Учителят го превари, защото не искаше в този разговор главен фактор да бъде жената, за която се състезаваха евреинът и Христов:

-    Христос дойде с определена мисия, затова предварително каза:

„За слабите, за нисшите духом, за презрените дойдох! Аз не се занимавам със „силните” - книжниците и фарисеите, които бяха с високо самомнение, но още не бяха готови - съзнанията им не бяха пробудени!”

Най-трагичното беше, че те не съзнаваха, че тъкмо те бяха нисшите духом в истинския смисъл на думата и не можеше да им се помогне, защото се надяваха, че със стария живот, със стария начин на мислене, чувствуване и постъпване могат да живеят и да разрешават противоречията си!

Те, които бяха народни водачи и вървяха напред, водеха народа -първи бяха се отклонили и най-много отдалечили от правия път на живота. Докато водените, особено най-последните - най-малко или още не бяха излезли, не бяха се отклонили от правия път на живота. Затова най-лесно можеха да се върнат и да го разберат, и да тръгнат подире Му.

Учителят млъкна, и тъкмо да каже на момичето да почне да чете от „Антихриста”, Христов се засмя високо и подигравателно и каза:

-    Сетих се нещо много интересно, което също ми е много необходимо за диспута, ако обичате отговорете ми: - И Вие ще бъдете ли разпънат като Христа, господин Дънов? На третия ден, ангел Господен ще надигне ли плочата на гроба Ви и Вие ще възкръснете ли?

Тези въпроси на всички в стаята направиха лошо впечатление, атмосферата се насити с особена неловкост, и все пак Учителят изчисти въпросите от иронията и подигравката и отговори много сериозно и коректно:

-    Аз няма да бъда разпънат, защото няма такова дърво от което могат да ми сковат кръст, на който да ме разпънат!

Възкресение, подразбира освобождение! То няма нищо общо с гроба на човека! Кой човек е излязъл от гроба жив и възкръснал? Това не е било и няма да бъде!

-    Доволен съм от отговора Ви, господин Дънов - каза много сериозно Христов, почувствувал и той неудобство от формата, в която облече въпросите си. Още един въпрос, господин Дънов - какво ще кажете за Рая?

-    Раят е състояние, а не място на блаженство.

-    А Райската градина?

-    Тя се намира в самия човек - отговори Учителят набързо, и даде знак на момичето да чете.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ