НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

40. От къде започнаха борбите

II. На улица „Опълченска" 66 ТОМ 33
Алтернативен линк

40. ОТ КЪДЕ ЗАПОЧНАХА БОРБИТЕ


За Христов още от най-ранно детство, най-любимото нещо бяха борбите - отначало физически, после словесни и печатни. Обичаше да се заяжда, и винаги да бъде на особено мнение. В това беше много упражнен, затова беше безумно смел и дързък. Не подбираше нито хората, нито средствата да ги побеждава. От тези борби, понякога излизаше с дълбоки рани. След едно поражение, бяха го намерили заспал върху гроба на майка си, цял облян в сълзи.

Като студент по медицина в Букурещ, със своите спорове направи живота си непоносим, и за четвъртия семестър се завърна в България. С конкурс постъпи във Военното училище, където много пъти беше наказван и последната година изключен, и само за отличния му успех, пак върнат.

В 1908 г. бе произведен подпоручик и веднага деградиран на редник, защото наби началника си, който излъгал. С бой устоял своето самостойно гледище, после се установило, че има право и отново чинът му бил върнат.

Като офицер бил много пъти наказван - понижаван, забавяно повишението му и уволняван! Само благодарение на войната, достигнал подполковнишки чин.

Пръв и единствен издържал конкурс за авиация и заминал за Англия, където също имал много неприятности. Завръща се като пилот 319 на английските кралски въздушни войски.* [*Биографични бележки за Любомир Христов Лулчев - виж в „Изгревът”, т. 21, с. 4-41.]

Взема участие в Балканската война, като наблюдател от балон.

И тук верен на себе си набил началника си, за което бил уволнен с чин капитан, но пак доказва правотата си и възстановен, но върнат в пехотата. Оженва се за дъщерята на генерал Радойков, и само след 25 дни заминава за фронта.

Под върха Ком бил тежко ранен, изгубва 80% от работоспособността си. Назначават го помощник началник на Инженерната фабрика в София.

В 1923 г. след преврата „9 юни” бива набеден, че е земеделец и уволнен* [*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 9.]

Разбира се, борбата и страданията му до тук не спират, те продължават и ще продължават до самата му смърт!

Обаче, днес борбата беше съвсем различна от всички досегашни!

Той щеше да бъде победен!

Всичките му планове и стратегия, щяха да се провалят и обърнат против него! Новото в днешната борба беше това, че не срещна почти никаква съпротива, както се бе случило с Наполеон в Русия, което беше най-страшното! Непрекъснато му се струваше, че нищо не му пречи да победи, но винаги победата много ловко му убягваше.

Беседата беше към своя край. Учителят стоеше все същият - кротък, благ, смирен и непобеден!

Друга една особеност на тази борба беше, че нямаше вече отпущане. Победен щеше да бъде, но работата не беше в това, с това не се свършваше както винаги досега - със страдания, наказания или уволнение. Днес отвън той никакъв удар не получи, лоша дума не му се каза, нито в дилема беше поставен - а чувствуваше реално и дълбоко в себе си, че търпи поражение!

Дори на няколко пъти си помисли - дали зад този старец, наглед толкова нищожен, няма някой невидим дух или нещо подобно, който беше непобедимо силен! Мярна му се в съзнанието мисълта за Христовия свръхчовек.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ