НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

5.41. Ученички на изгрева

ДРАГА МИХАЙЛОВА ТОМ 4
Алтернативен линк

41. Ученички на изгрева


По това време аз имах връзка с Боян Боев. Споделях с него, търсех съвети за моята работа с ученичките. Той имаше отношение към учениците, защото е бил гимназиален учител и заради работата му с гимназистите е бил дисциплинарно уволнен. Мнозина от неговите ученици впоследствие дойдоха на Изгрева и станаха последователи на Учителя.

По негова идея, аз през пролетта на 1948 г. доведох на екскурзия в София към десетина ученички. За 22 март ги заведох на Изгрева и те играха Паневритмия и се запознаха с братския живот. Но престояхме два - три дни и трябваше да се връщаме. След това последва една продължителна кореспонденция между Боян Боев и моите ученички.

Това бяха моите златни учителски години. Повече те не се повториха.

Ето едно писмо на Боян Боев:

Изгрев

12.V.1948 г.

Любезна сестра Драга,

Тук прилагам писмо до ученичките. Сега ще бъде техният ред да ми пишат. Онзи ден им изпратих препоръчано новата сказка: „Духовният образ на Учителя", част първа. Част втора ще ви изпратя идната седмица, защото е държана на два пъти. Изпратих ви и новият том беседи: „Новата мисъл". Пишете ми как прекарвате напоследък, как работите в училището и с нашите. По-рано Вие бяхте ми писали за болести на някои от ученичките на групата. Когато Вие дойдохте за 22 март, не можахме да говорим по това с Вас и с ученичките, понеже стояха много малко. Много време се мина оттогава и някои от болните може да са оздравели; и за това ми пишете отново за някои, които са болни, и ако им е възможно, мога да ви пратя някои упътвания въз основа на казаното от Учителя. Тук имаме интензивен живот - на 8 и 9 май вечерта имаше концерти. На 15 май вечерта също ще има концерт. Утре вечер брат Филип Стоицев ще държи сказка върху Паневритмията с демонстрации. Сказките в сряда следобед продължават.

Поздрав до всички ученички и до Цвета, сестра ви. С брат ви Иван се виждаме често. Той снощи беше у дома.

Пожелавам ви вдъхновение и творческа сила при работата Ви на Божията нива. Небето Ви помага и ще ви помага, ще оправя пътя Ви, ще Ви създава условия за работа, ще ви дава идеи и ще ви учи какво да говорите. От друга страна и ще благослови труда ви. Тъй че, при вашата работа на Божията нива няма да сте сами, но винаги ще чувствате присъствието и съдействието на Невидимия свят.

С братски поздрав: Боян Боев (подпис)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ