НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1. Имотите на богатите братя

Разказва Борис Николов ТОМ 31
Алтернативен линк

1. ИМОТИТЕ НА БОГАТИТЕ БРАТЯ

Разказва Борис Николов


Възрастните братя заобикалят Учителя една вечер и Го запитват: „Учителю, на кого да оставим имотите си?" А те бяха богати братя, повечето бяха адвокати, учители, търговци и бяха с различни професии, и с много пари. И с имоти!

Учителят отговори: „Ще ги оставите на държавата." Те изпадат в паника! Те смятаха, че Учителят разбира от духовни работи, но не разбира от материални работи. А те са били специалисти по имотите. Тези имоти си ги запазиха.

И какво стана по-късно?

На 9.IX. 1944 г. комунистите идват на власт. Първо национализираха банките и взеха парите им. Изкараха закон, че нямат право да владеят повече от 200 декара ниви и имот. Смениха банкнотите от войната, където ги печатаха германските дивизии и чрез тях изкупиха всичко от България, като пити кашкавал, тенекии със сирене, тенекии с мед. Изкараха закон за едрата градска собственост. Имаш право само на един имот за ползване -къща, апартамент, место. Останалото го национализираха.

Всички упрекваха комунистите за това беззаконие. Ноте изпълниха Волята на Учителя!

Те нали Го питаха за имотите си? И Той даде решението Си. Те не го изпълниха. Но го изпълниха комунистите. Само те можеха да го изпълнят.

Запитвам един: „Защо не послушахте Учителя, и не си предадохте имотите на държавата?" - „Абе ти луд ли си? Че ние имаме жени, деца, внуци и всеки чака наследство. Веднъж споменах, че трябва всичко да предам и препиша на държавата, а те ми казаха, че ще ме обявят за луд и че ще ме вкарат в Лудницата. И щеха да го направят!" - „Тогава защо псувате и обвинявате комунистите? Ето, те изпълниха Волята на Учителя." - „Налага се да обвиняваме някого. На тех им се е паднало да ни носят греховете, гдето сме ги направили".

Много им беше трудно отначало на комунистите, но изпълниха волята на Учителя Дънов. Така са нещата.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ