НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.11. „Землетресението е закон, който възстановява хармонията в света, уравновесява противодействуващите сили на земята"

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

3.11. „ЗЕМЛЕТРЕСЕНИЕТО Е ЗАКОН,

КОЙТО ВЪЗСТАНОВЯВА ХАРМОНИЯТА В СВЕТА,

УРАВНОВЕСЯВА ПРОТИВОДЕЙСТВУВАЩИТЕ СИЛИ НА ЗЕМЯТА"


ГЛАС ОТ ГРАДА.


3 [беседа от Учителя, държана

на 6 май 1928, София]. София, 1928, с. 3-23.


1)

„Глас от Господа, Който прави въздаяние на неприятелите си." -Този е гласът на възвишеното, на Божественото, което туря нещата в ред и порядък. Сега, запример, Господ говори в България. По какъв начин? - Чрез землетресенията. Който се интересува, какво нещо представляват землетресенията, ще знае, че Господ говори чрез тях.

Учените казват, че такова разтърсване на земята, каквото сега стана, се е случвало само един път досега. Те не съобщават, по кое време е било първото разтърсване на земята, но казват, че някога в миналото е било първото силно разтърсване на земята и сега е второто. Такива пропуквания на земята, като сегашните, се случват едва втори път. Сегашните пропуквания заемат големи разстояние в диаметър, а на дълбочина достигат около 25 км. Като правя своите изчисления, намирам, че грамадната енергия, която сегашното землетресение произведе, се равнява на число, съставено от единица и 30 нули. Грамадна енергия се разви при това землетресение! Ако тази енергия се използува разумно, като електрическа енергия, тя би могла да движи всички фабрики в света, или би могла да осветява целия свят в продължение на 10 000 години. Ако българите могат да я използуват разумно, те биха могли да я изпратят по целия свят и да станат най-богат народ в света. Бог ги осигурява за 10 000 години, но българите сами трябва да разберат и съзнаят това благо, за да могат правилно да го използуват. Ония от тях, които пострадаха от землетресението, излязоха вън на палатки, треперят на дъжда и на студа и си казват: „Какво става? Какво значи това?"

Казвам: това е гласът на Господа. От ред години проповедници им говориха, тълкуваха им Словото Божие, казваха им, че идат времена на изпитания, но те не искаха да чуят, намираха, че тия проповедници били глупави, смахнати и т.н. Ред учени им предсказваха тия времена, обаче, и за тях казваха, че тия учени нищо не знаят, докато най-после Господ им проговори и ги изпрати навън."

2)

„Сега Господ разтърсва земята! Единствен Той знае, кога ще има землетресение.

Учените, за обяснение на землетресенията, изнесоха следния факт: причината на землетресенията се крие в грамадната енергия, която се произвежда от търкането на частиците на двете големи плочи, с грамадни плоскости, които се движат една срещу друга. Едната плоча е наречена фино-скандинавско-сибирска и се движи от север към юг; другата плоча е наречена африкано-арабско-индустанска, и се движи от юг към север.

Казвам: тази грамадна енергия не се произвежда от плочите, но те сами се движат, като ледени планини, от Божествена сила, от Божествена енергия. Те се намират в обятията на тази сила и под нейния тласък се движат в две противоположни посоки една на друга.

Защо едната плоча се движи от север към юг, а другата - от юг към север? - Желанието на цяла Европа и на цяла Азия е да бягат от полюсите и да отиват към екватора. Учените хора трябва да направят изчисления, с колко километра Европа се е отдалечила от полюса. Европа ще стане по-топъл материк. И двете плочи се движат към екватора. Това е символ, знамение на времето. Съвременният човешки егоизъм, който е образувал високи снежни планини, е достигнал вече върха на своето развитие. И тия снежни планини днес трябва да се стопят!

И в Писанието се казва, че всички ледени планини ще се стопят. За кои ледени планини се говори там? - За ледените планини, създадени от мислите и чувствата на човешкия егоизъм."

3)

„И тъй, съвременните народи в цяла Европа трябва да съзнаят, като главни фактори в живота си, следните две положения: всеки народ да проявява любовта си към другите народи, но и тия народи от своя страна да проявяват любовта си към дадения народ. Днес Бог изпитва любовта на европейските народи към българите, като им казва: „Много е дадено на вас, сега идете вие да помагате!" Съвременното човечество се нуждае от честни управници, от честно духовенство. Те са поставени от Бога да управляват, да ръководят хората, затова носят на съвестта си голяма отговорност. Пред кого? - Има една власт в света, пред която те ще дават отчет. Всички тия хора трябва да знаят, че те не са главните фактори в света."

4)

„Казва се в Писанието: „Ще им дам нови сърца."

Каменното, жестокото сърце на съвременния човек, трябва да се видоизмени, да придобие нова, по-хубава, по-фина материя.

Божественото Слово, което слушате всеки ден, трябва да стане за всички хора жива, положителна наука. Постигне ли ви някакво нещастие или страдание, трябва да знаете как да си помогнете. Намерите ли се пред някой неразрешен въпрос, веднага трябва да направите връзка с по-висши и разумни същества от вас, от които да получите отговор на въпроса. Вие трябва да бъдете напълно убедени в това, дали правилно сте направили тази връзка.

Често ви говоря за невидимия свят, но вие убедени ли сте в неговото съществуване? Имате ли радио в себе си, вие ще можете да се разговаряте със съществата от този свят и няма да се съмнявате в това, което ви се говори. Аз не говоря за обикновеното радио, с което съвременните хора си служат, но подразбирам вътрешното радио, което всеки човек има, но трябва да го развие, за да може да се ползува от него. Съобщенията с това радио не могат да стават всякога, когато човек пожелае.

Соломон е казал: „За всяко нещо в света има определено време."

Същият закон се отнася и за радиото, с което хората си служат днес. Има ред причини, които препятствуват на хората да се съобщават с това радио, когато искат. Следователно, всеки човек, който иска да развие или възстанови деятелността на своето духовно радио, най-първо трябва абсолютно да изключи съмнението от себе си. Изключи ли се съмнението, хората ще чуват гласове от невидимия свят, ще могат да се разговарят и с ангелите."

5)

„В 20 глава на Откровението, 1-2 стих се казва: „И видях, че слизаше от небето ангел, който имаше ключа от бездната и верига голяма в ръката си. И улови змея, старовременната змия, който е дявол и сатана, и върза го за тисящи години."

Мнозина от религиозните и учените хора намират, че писаното в тази глава по време и събития, съответствува на 20 век. Днес светът се управлява от Луцифера. Ангелът, обаче, знае законите на небето и на земята, затова хваща Луцифера и го вързва с верига за тисящи години. Но той не седи мирен: рита, чупи плочите, разтърсва земята. Тъй щото, землетресението в България показва, че дяволът се вързва. Някои питат: кога ще престане землетресението? - Когато завържат дяволът много добре, да не може да рита, да не върши зло, да стане безопасен за хората. И сега, между многото теории за причините на землетресенията, имайте пред вид и последната, която ви казах. Ако знаете повече, това ще е добре за вас. Българите казват: „От много глава не боли."

Човек трябва да знае да съпоставя фактите. При съпоставяне на фактите, трябва да се спазва следния закон: когато фактите се съпоставят разумно, светлина се произвежда. Не се ли съпоставят разумно, светлина не се произвежда. Разумното съпоставяне на фактите изисква верност в мислите, при което се забелязва, че между всички явления в света съществува тясна връзка. Това показва, че в света едновременно работят разумни сили, които се подчиняват на една Висша Разумна сила. Следователно, всяко нещо, което става в света, не е произволно. То има свое предназначение, свой дълбок смисъл."

6)

„Казвам: ние не виждаме никакво землетресение, от което съвременните хора се плашат. Ние виждаме нещо красиво, което иде в света. За разумните хора землетресението е глас на Господа. Той говори сега в България и по целия свят. Землетресението в България се предизвиква от пристигането на един грамаден параход, с грамадна енергия, който носи своето голямо благословение за българския народ. Понеже българите са малко своенравни, този параход иде, като велик техен Учител, да ги поразтърси малко. Когато те Го послушат и изправят живота си, земята ще се олегне, и ще се възстанови първоначалния ред и порядък.

Землетресението е закон, който възстановява хармонията в света, уравновесява противодействуващите сили на земята.

Когато всеки човек поотделно се обърне към Господа с всичкия си ум и с всичкото си сърце, и когато всички народи поотделно се обърнат към Господа с всичкото си сърце и с всичкия си ум, и когато най-после цялото човечество се обърне към Господа с всичкия си ум, с всичкото си сърце, с всичката си душа и сила, тогава и землетресенията ще престанат."

7)

„Глас на Господа, Който дава въздаяние на неприятелите си."

Нека се чува гласа на Господа, Който туря всичко в ред и порядък. Всички страдания на нашите физически тела, всички изпитания и противоречия на нашите сърца и умове, това е гласът на Господа, Който казва: „Нека всички ваши мисли, чувства и желания в живота ви вървят успоредно с моя живот! Прави правете пътищата Господни!"


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ