НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

13.8. България и българите питали ли са Бога как да управляват?

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

13.8. БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ПИТАЛИ ЛИ СА БОГА

КАК ДА УПРАВЛЯВАТ?


И ОБХОЖДАШЕ ИСУС ВСИЧКА ГАЛИЛЕЯ


30. беседа, държана от Учителя, на 5.VII.1925 г. в гр. София.

[София], [1926] (Русе: Малджиев), с. 18-20.


„Има много заключения, които са верни за земята, но не са верни за самата Истина.

Нашата логика не е логика на небето. Тогава казваме така: България е държава. В нея живее един народ, който трябва да съществува. За да съществува този народ, трябват му средства. Тези средства Бог му ги е дал, следователно той има право, по който и да е начин, от където и да е, да си ги вземе.

Че България е държава, така е. Че трябва да живее, така е. Но нейните държавници научили ли са законите, правото на небето? Тези държавници, които до сега управляваха България, питали ли са Бога, как да управляват? Тези свещеници, тези проповедници, които проповядват Словото Божие навсякъде питали ли са Бога, как да проповядват. Тези ученици, които учат, новото учение, питали ли са Бога, как трябва да го изучават и как трябва да го проповядват, да го прилагат в живота си? Някой казва: аз съм питал. Ама как само един път? Чудна работа! Не само веднъж трябва да питате. Вие, като влезете в университета, само веднъж ли питате професорите за уроците си? Само един път ли сте чули лекция?

Казват някои срамота е да се молим на Бога, срамота е да вярваме. Не, не така. Благородното в човека е неговата мъдрост. Благородното в човека е неговата интелигентност. Благородното в човека е неговата верност. Благородното в човека са неговите добри постъпки, неговото добро сърце, а не едно да мислим, а друго да вършим. Не, вътрешните ни и външни отношения, към кого и да е, трябва да бъдат правилни, абсолютно чисти."


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ