НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. Домът Господен и съдбата на света. Великият повелител на живота. 12.1. Отложеният концерт-рецитал за 29 май 2004 г., София

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

12. ДОМЪТ ГОСПОДЕН И СЪДБАТА НА СВЕТА.

ВЕЛИКИЯТ ПОВЕЛИТЕЛ НА ЖИВОТА


12.1. ОТЛОЖЕНИЯТ КОНЦЕРТ-РЕЦИТАЛ

ЗА 29 МАЙ 2004 ГОДИНА, СОФИЯ


12.1.1. В съзнанието ми дойде една идея от онзи център, който ръководеше от една страна поредицата „Изгревът", а от друга страна концерт-рециталите по спомени от „Изгревът" и по песни на Учителя Дънов. А Той бе в Невидимия свят и се ръководеше от Духа на Третият Завет на Бога.

12.1.2. Няколко дена подготвях сценария за рецитала. Не може да се опише какво напрежение бе в Невидимия свят, каква борба се разиграва и аз едва издържах! Накрая успях да го завържа в Дух и Слово и музика.

12.1.3. Поканите бяха направени около 600 броя и бяха раздадени на ръка. Към 20 писма за София и 30 писма за страната бяха изпратени, както това правех винаги. Някой идваха, някой не, но салона от 220 седящи места винаги бе пълен, плюс 40^60 правостоящи.

12.1.4. Срещнах се с Огнян Николов, оперен певец? който според мен от мъжете най-добре изпълняваше песните на Учителя. Предадох му заглавията на сценария, за да може да включи подходящи песни на Учителя. Като видя, че сценарият е политически, се стресна, но аз му казах, че публиката на „Изгревът" е такава, че слуша такива неща. Предложи ми да включа песни на руския композитор Чайковски. Аз не се съгласих. Но след като споделих с Вихър Пенков, който бе руски възпитаник, аз се съгласих да се включат по негов избор песни от Чайковски.

12.1.5. Говорих и с пианистката Ивалина Иванчева, която е участвувала в няколко концерта до 1998 г. самостоятелно, но и с певеца Огнян Николов. Невероятно присъствие на Духа на песните на Учителя имаше при нейното изпълнение на пианото. Тя трябваше да се уточни с Огнян какъв ще бъде репертоара им.

12.1.6. Целият концерт бе задвижен от мен като организация от сценарий, оповестен чрез покани, изпълнители, и предварително салона бе заплатен за дата 29 май 2004 г. Но една седмица преди концерта ми се съобщава, че салона е предаден за конференция на СДС - политическа партия в опозиция. Това беше неочакван удар за мен.

12.1.7. Тогава започнах да изпращам отново писма в София и в провинцията да оповестявам и тук, че концерта се отлага, понеже ни е взет салона за политическа конференция на СДС. Да отмениш един концерт е по-трудно, отколкото да го организираш. Убедих се в това.

12.1.8. Съобщих на Огнян Николов, че се отменя. А той ми казва: „Аз много се съмнявах, че този концерт с този политически сценарий ще се допусне." - „Рано или късно, ще стане", заключавам аз. Съобщих и на пианистката Ивалина. А тя ми разказва, че детето й е болно от варицела (шарка) и едва ли би участвувала на концерта. Още една изненада. Някой атакува изпълнителите, за да спре концерта. Аз бях много ядосан, защото вече знаех, кой е този, който отмени концерт-рецитала. Бях убеден, че го направиха нарочно.

И така, концерт-рециталът се отложи за следващия месец юни, залата е платена, сценария е готов и трябваше да се чака.

12.1.9. Ето защо бях убеден, че нарочно се спира този концерт-рецитал. На предният концерт от 24 април 2004 г. по време на антракта при мен дойдоха 3 жени и ми казаха, че на 29 май 2004 г., събота, в село Мърчаево са решили да се съберат, за да почистят „Изворът на Доброто" и да прочетат някои написани неща от Весела Несторова.

12.1.10. Казах им, че за 29 май 2004 г. е заплануван следващия концерт, понеже аз ги организирам при всяка последна събота от месеца. А че те искат да правят мероприятие в същия ден в с. Мърчаево, то според мен се прави нарочно, умишлено, целенасочено, за да се разбие публиката на „Изгревът". Казах им, че аз се занимавам над 40 години с тези работи, и много добре зная кой е този, който противодействува.

12.1.11. След няколко дни научавам, че са отложили събирането в с. Мърчаево от събота в неделя, за 30 май 2004 г. А след това научих, че ни взимат салона при обявен концерт на 29 май 2004 г.

По този начин се разбра, че онзи, който искаше да разбие публиката на „Изгревът" и да ги откара в с. Мърчаево, е същият, който отмени концерта с политическа конференция. Как е възможно това? Напълно е възможно, и за мен това бе факт.

12.1.12. В Невидимия свят борбата бе безмилостна. Там хвърчаха светкавици, гръмотевици! Това всичко чувах и виждах в главата си и чрез съзнанието си. И трябваше да се чака за голямата развръзка.

12.1.13. А сега ще ви предоставя ПОКАНАТА за концерт-рецитала на 29 май 2004 г., както и подготвения ТЕКСТ за откриването на концерта:

КОНЦЕРТ-РЕЦИТАЛ


Домът Господен и съдбата на света.

Господарят на света

и Великият повелител на живота


Музика от Учителя Дънов - Беинса Дуно


Посвещава се на 140 години от рождението

на Петър Дънов (1864-2004) и слизането на земята

на Всемировият Учител на Вселената - Беинса Дуно.


Участвуват:


Огнян Николов - тенор

Ивелина Иванчева - пиано

Водещ: Петър Вангелов


В салона на община „Изгрев" ул. „Чехов" 16-А


Начало 11 часа, събота 29 май 2004 г.


Вход свободен


* * *


Уважаеми гости,

1. Започва концерт-рецитала под надслов: ,Домът Господен и съдбата на света. Господарят на света и Великият Повелител на живота".

2. Благодарим на всички, които ни съдействуваха със своята лепта за осъществяване на този концерт-рецитал! Онези, които желаят, могат да ни съдействуват за следващия концерт чрез тази малка кутийка, тук на масата.

3. Този концерт-рецитал е по музика на Учителя Дънов и по спомени на Мария Тодорова, Борис Николов и Драга Михайлова от поредицата „Изгревът" том I и том IV.

4. Посвещава се на 140 години от рождението и слизането на Земята на Всемировия Учител на Вселената Беинса Дуно (1864-2004)

5. Настоящата подвижна изложба, която показваме е подготвена от фотографа Данаил Жеков, а картоните ни бяха донесени през 1993 г. от един германец от ГДР.

Това е доказателство за съществуване на Школата на Учителя Дънов от 1922-1944 г.

Снимките са направени от фотографа Васко Искренов, чийто спомени са в „Изгревът", том VII, с. 498-522.

Тази изложба за пръв път бе показана на концерт-рецитала на 20 февруари 1994 г., по случай 130-годишнината от рождението на Учителя Дънов от 11 часа пред салона и преддверията на Руския клуб, бул. „Евлоги Георгиев" № 169.

Тази изложба пътува и до Москва, и отново се завръща в София. Тя ще бъде показвана в бъдеще при всеки един следващ концерт.

Идеята на тази изложба и снимковия материал бе предоставен от съставителя на поредицата „Изгревът", защото тя бе част от програмата на „Изгревът", която публикува 59 томчета от оригиналното Слово на Учителя Дънов, издаде 19 тома от „Изгревът" и организира 20 концерта от 1990-1998 г., и продължава с концертите си от 2001 г. до сега.

6. А сега да ви представим нашите гости и изпълнители на днешния концерт:

Огнян Николов - тенор от Софийската опера. Аплодисменти!

Ивелина Иванчева - пианистка, доцент от Софийската консерватория. Аплодисменти!

Своето изпълнителско изкуство те посвещават на 140 години от рождението на Великия Учител - Беинса Дуно.

А на публиката от концерт-рециталите на „Изгревът", те предоставят своето вдъхновение от общението им с музиката на Учителя Дънов.

Пожелаваме им успех!

А на вас - удоволствието да бъдете всички с нас от тази сцена, и да се убедите какво означава „общение на души" в името на Високият идеал от Словото и музиката на Учителя. Амин.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ