НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

21.7. „Българска идилия"

Вергилий Кръстев ТОМ 31
Алтернативен линк

21.7. „БЪЛГАРСКА ИДИЛИЯ"


И там е била включена една песен „Българската идилия", която Учителят навремето е дал на Петър Камбуров, който е бил добър цигулар и слухар, и е знаел много добре наизуст, и е знаел да я изпълнява. Но Мария тогава признаваше, че тази песен тя и Арнаудов не са я знаели така както трябва, понеже не са имали в оригинала самата песен. И така както са я дали, не е била точна. И казва: „Това ми е единствената грешка." И в бъдеще тази песен, трябваше да се даде така както трябва.

През 1993 г., когато излезна I том, преди да излезе I том, аз намерих магнетофонен запис на Петър Камбуров на песента „Идилията". И аз тогава го предадох на Йоана Стратева, понеже е цигуларка, да може да свали това изпълнение и да го прехвърли на музикален текст. Тя беше слушала записа и ми казва: „Ами казва той е гений!" Защото в този запис имаше изпълнения на цигулка, на различни хора, ръченици, народна музика и т.н. Казвам: „Да, гений, обаче, той не записа тази песен, а ти трябва да го направиш." И тогава, понеже нейния рожден брат беше правил опити да я изкарва, после и други, и тя успя да събере, да подготви.

И накрая „Идилията" като музикален текст, така както я е изпълнявал Петър Камбуров, бе отпечатана накрая на книгата „Изгревът". Виж „Изгревът", том I. (2. изд. 2011), с. 222-223, 820-822.

Така, че аз успях да поправя една грешка на Мария. Там беше включен отзад на I том и песента „Мирът иде", която е песен, дадена от Учителя. Впоследствие този текст с думи е даден от Стоянка Илиева. Но тя е сложила погрешно дадените срички и накрая Лиляна Табакова се намесва, понеже тя е вокалистка, музикант. И слага точно онези думи така, както трябва да бъдат под съответните ноти. Така, че това нещо е публикувано в „Изгревът", I том, с. 818-819.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ