НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Единно човечество

2. Човек и Бог ТОМ 30
Алтернативен линк

ЕДИННО ЧОВЕЧЕСТВО


Кой зъл дух е разкъсал, от памти века и до днес, човечеството на постоянно враждуващи, взаимно изяждащи се части? Кой е опълчил хората-братя едни срещу други, карайки ги да се избиват с милиони, да унищожават безпощадно плодовете на дългогодишен труд, да сеят навсякъде само смърт и разрушение, подигравайки се по такъв начин с човека, с Бога, с Истината и Разума?...

Кой е раздробил цялото на части и с това е отнел възможността за хармония в живота и всеобщо щастие?

Това е все същия дух на отделността, на егоизма, който е същевременно духа на насилието. Този дух все още непоклатимо царува в умовете и душите на една голяма част от хората, които дават насока на съвременния живот и които поради това са хора на отделността, на егоизма, на насилието.

Новото човечество ще ликвидира със сегашната разпокъсаност на своите части-народи и с тяхното противопоставяне едни срещу други. Колкото и невероятно да ни се вижда това днес, ще дойде време, когато хората ще се чувствуват преди всичко хора, членове на едно единно човечество, а не българи, сърби, гърци, французи, немци и т.н. Всички хора, без разлика на национален и расов произход, ще се почувствуват като братя, еднакво близки, еднакво мили, еднакво заслужаващи обичта на другите. Та кой е българина и кой сърбина? Кой е германеца и кой френеца? Кой е японеца и кой китаеца? - Не са ли всички еднакво равноправни синове на Единствения Бог? - Защо тогава да се мразят, презират, гонят и избиват едни други? Защо да се отделят в своите тесни черупки, наречени „национални граници", които задушават свободния живот, свободния развой на народите и стават причина за постоянна омраза и проливане на реки от човешка кръв?

Съвременният национализъм, старателно и умело подклаждан от държава, училище, партии, военнолюбиви организации и среди, не е нищо друго, освен самоубийство на народите. Самоубийство, от което могат да спечелят само тиловите герои, добре заплащаните висши военни чинове и разни военни плячкаджии като доставчици на муниции и снаряжения, ограбвани на окупирани територии и т.н. Не! Време е вече човечеството да свърши с този позор, с това варварство на двадесетия век! Време е всички да разберем, че цялото човечество представлява един жив организъм, в който отделните органи - народите, трябва да действуват задружно, хармонично, без взаимни борби, без стремеж за грубо надмощие един над други! Време е оръжията да бъдат изгорени и прековани в сърпове и плугове, границите между народите да бъдат сринати и всичките вкупом да си подадат ръка за мирен живот, за общ напредък и общо щастие!

Но ако сегашното поколение не съумее да разреши тази тежка задача - задачата на общочовешкото обединение, ако то няма силата и смелостта с жертви и с любов да претопи омразата, да унищожи военнолюбивия и националистичен дух, да премахне границите, армиите и оръжията, то нека знае, че го очаква една много по-голяма, много по-страшна и гибелна катастрофа от преживяната последна световна война, чиито последици далеч още не са изживяни и забравени!

Нека знаят тези, които вдъхват в младежта национализъм, шовинизъм, „патриотизъм” и военолюбие, които насаждат и раздухват омразата против съседни народи, нека знаят, че те копаят гроба на своя народ, че те са съдружници в сатанинското дело, което цели да хвърли в бездната на саморазрушението цялото съвременно човечество!... И -толкова по-зле за това човечество, толкова по-зле за тази прехвалена съвременна култура - култура основана на егоизма, на насилието и жестокостта! Това ще бъде нейната предсмъртна песен, с която тя ще отиде в гроба!

И тогава, из развалините на живота ще се издигне Новото Човечество, което ще разреши неразрешените задачи на днешното поколение и ще изгради Новата Култура. Тази Нова Култура ще бъде общочовешка култура - култура на обединеното единно човечество, в което всички хора ще бъдат братя, а народите - равноправни членове на един общ организъм. Тогава ще пресъхнат непрестанно проливаните днес реки от човешка кръв, земята ще си отдъхне от многовековните борби, смутове и сътресения и радост, мир, любов и щастие ще слезат от небето да царуват тук навеки!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ