НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

40. Кой е този народ / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 296, 22.09.1942, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

40. КОЙ Е ТОЗИ НАРОД?

Братство, Севлиево. Г. 15, бр. 296, 22.09.1942, с. 1.


Кой е този народ, който ще приложи любовта?

Учителя


Ако има нещо ново на земята, ако има нещо още неприложено, неопитано, невъзприето в живота на хората и народите, то това е несъмнено Любовта.

Ако наистина има някакъв Нов път, по който трябва да тръгнат хората и народите, разочаровани от всичките свои досегашни стари пътища, изтерзани до смърт от хилядите свои заблуждения, вкусили горчивия плод на своите досегашни дела, то това е несъмнено Пътя на любовта.

Всичко друго е опитано. Всичко друго е преживяно, не веднаж, а хиляди пъти. Всичко друго е давало винаги, а и сега дава своя горчив плод, който е смърт и скръб, а не живот и радост.

Единствен остава пътят на Любовта. Само по него не сме вървели. Едничка неопитана остава Любовта. Само нея не сме приложили.

Само Любовта е нова, истински нова, вечно нова. Само тя е извор на живот - истински, разумен, хармоничен, осмислен и изпълнен с великите божествени блага живот. А всичко останало е старо, извехтяло.

Тук не е въпроса да се избира между две или повече човешки неща. Тук не е въпроса на нещо човешко да противопоставяме друго нещо човешко, па макар и много гениално замислено.

Не! Ако тук може да става въпрос за някакъв избор, за някакво сравнение или противопоставяне, то този избор, това сравнение и противопоставяне фактически биха били само между човешкото и Божественото.

Човешкото ли да възприемем, колкото и силно, красиво и съблазнително да се рисува то пред нашите очи - или пък да възприемем Божественото, което днес в очите на огромното болшинство от хората фактически изглежда слабо, смешно, глупаво, неразумно и затова е отхвърлено, осмяно, преследвано? Кое да изберем?

Туй ли, което има външна сила, а вътрешно е слабо? Или това, което външно е скромно, бедно, презряно, отхвърлено и оплюто, но вътре в себе си носи силата за спасение на всички, за излекуване от всички човешки болки?

Фактически, тук не може да става никакъв избор, никакво сравнение, никакво противопоставяне. Само жалка и смешна човешка илюзия е мисълта на когото и да било да се противопостави на Божественото и да наложи своето, човешкото. Ако хората желаят да удрят главите си до безсъзнание, до смърт, в каменните зидове на своите собствени заблуждения, нещо, което те често са правили и продължават да правят, и ако Бог ги оставя да правят това, то съвсем не значи, че те са наложили своето или, че ще попречат с нещо на Неговите планове.

Всичко човешко ще рухне, и всичко Божествено ще остане! Тук избор, сравнение и противопоставяне не може да става: Човек не може да се бори с Бога. Колкото и гениален, колкото и необикновен, колкото и силен да е той, неговата сила ще се превърне в нищо пред силата на Бога.

Ако ний имаме нужда от някакъв водач, то този Водач не може да бъде никой друг, освен Христос. Ако ний трябва да тръгнем по някакъв нов път, то този път не може да бъде никой друг, освен пътя на Христа.

И ако ний трябва да станем един велик народ, то ний можем да направим това само със силата на любовта, по пътя на братството, мира, свободата и разумността.

Велики слова се пишат днес в книгата на живота. И великото е не туй, външното, очебийното, шумното, което привлича днес погледите и ангажира интереса на всички, но онова безшумно, невидимо - онази скрита, но хиляди пъти по-важна действителност, оня тих безшумен, но истински реален и носещ трайни непреходни резултати вътрешен процес - процеса, който невидимо за окото на праздното и повърхностно човешко любопитство, става днес в светилището на човешкото съзнание.

Велики слова се пишат днес в книгата на живота! Малцина, обаче са тия, които ги виждат. Очите на хората днес са заслепени от бурния поток на външните събития, но те не виждат оная истински велика действителност, която става не по бойните фронтове, а в потайните глъбини на човешкото и общочовешкото съзнание.

Единственият истински реален процес е този. Единственият истински смисъл на всички необикновени, извънредни по своята сила и замах днешни събития, е в това, което става в тайниците на човешката душа.

Там, в глъбините на човешкото съзнание, нечуто и невидено за никого, се извършват истински великите събития, които ще променят облика на света.

Една велика Победа се подготвя - победа, за която човешкият ум днес няма ни най-малката представа, защото е погълнат от ефекта на външното. Една велика промяна, една велика Революция се извършва безшумно, нечуто и невидено за никого, и тази промяна, тази революция ще доведе до победата, до надмощието на Божественото в живота на човека и човечеството.

Това, което става днес вътре, то не може да не се изрази утре и навън. Всички процеси първом биват вътрешни, а после придобиват и външна форма и проява. Това, което днес става скрито и невидимо, утре ще бъде явно и видимо за всички. Работата, която днес Бог извършва в светилището на човешките души, в глъбините на човешкото съзнание, утре ще бъде подета и приложена в своите естествени външни следствия от милиони човешки души. Души - носители на светлина. Души - спасители на своите братя и сестри, потънали в тъмнина, оковани във веригите на заблуждението. Души, проводници на Божията сила, на Божията разумност, на Божието величие. Души - скромни работници за приложението на Божия план на земята.

И Бог се нуждае от своите работници. И Той си има своята армия, съставена от милиони светли души. И Той си има своя План, и Той е предвидил всичко необходимо и е дал всички нареждания за подготовката на Генералната офанзива в която ще възтържествува силата на Доброто, в която ще спечели оръжието на Любовта.

Една велика Победа се подготвя! Това е победата на Бог в съзнанието на човека, в бойното поле между доброто и злото в арената на човешката душа. Това е победата на Любовта над умразата. На светлината над тъмнината. Това е победата на Христа.

Днес Божиите работници като че ли са разпръснати. Мнозина от тях нито се познават, нито пък се разбират напълно едни с други. Все още те говорят на различни езици. Но всички те са записани в Божествената книга. Имената им са вписани в Божествения списък. И когато дойде часът за Божествената мобилизация, те ще бъдат призовани.

И все пак, търсят се още работници. Нуждни са много, много работници. Защото Делото, което Бог днес предприема на земята, няма равно на себе си в досегашната човешка история - то е велико, грандиозно, необхватно. Нуждни са всякакъв вид работници, но особено са необходими съзнателни работници, чиито вътрешни очи прозират величието, красотата и многообразието на Божия План и чиито дела ще бъдат свещенодействие пред олтаря на Божието Дело на земята.

Търсят се работници! Бог призовава своите хора към дело. Тези, които искат Нему да служат, нека се вслушат в гласа Му: Цялата земя трябва да бъде обгърната от Любовта!

Тази Любов, тази мощна сила идва от Бога. Но, за да може да стопли земята, да се превърне в изобилен живот за всички, тя трябва да премине през трансформатора на човешките сърдца. Ако Любовта, която Бог ни изпраща, не бъде възприета от човешките сърдца, тя остава непроявена или най-малкото ограничена в своето действие върху живота на хората. Безгранични, необхватни, непонятни за човешкото съзнание и неизмерими с човешки мерки вълни от Божествени сили, от Божествена Любов прииждат безспирно на земята, върху нас, хората. От нас не се иска нищо друго, освен това - да възприемем тези вълни - като се настроим хармонично с тях, да възприемем тази Любов и да я проявим навън.

Не нашата, а Божията сила ще работи. Затова да се не страхуваме от оскудяване. Ние ще бъдем само проводници. Божията сила не може да се изчерпи - тя е безграничен океан. Достатъчно е само да се свържем с нея, и тя ще работи чрез нас. Достатъчно е само да отворим ключа, който свързва нашата душа, нашето съзнание с Великата Божествена Инсталация, с безграничния океан на Божествената Светлина, за да станем и ние източници на светлина.

И какво по-велико благо от това, да станем съработници на Бога? Какво по-велико благо за човека на земята от това - да стане слуга но Божията любов? Какво по-велико благо за нас от това - да изпълняваме макар и най-скромната служба в божественото предприятие, да сложим макар и една тухла в новостроящото се величествено Божествено здание?

Цялата земя трябва да бъде обгърната от Любовта! Любовта трябва да проникне във всички човешки сърдца. Братството и единството трябва да бъдат проявени и приложени. В мощна прегръдка трябва да се слеят всички народи на земята. Простор, свобода и блага да има за всички хора и за всички народи.

И както са необходими отделните хора, отделните личности, които да служат на Бога, да станат носители на Неговата правда, на Неговата Светлина и на Неговата Любов на земята, така са нуждни и отделни народи, които колективно, с всичките сили, скрити в тайниците на народния дух, да заработят явно и енергично за осъществяването на Царството на Бога на земята.

Нуждни са народи, които да тръгнат по Божествения път. Нуждни са народи, които при всяка своя стъпка да се вслушват в Божествения глас. Нуждни са народи, които да приложат на дело Христовото учение - да приложат любовта в своите външни отношения и в своя вътрешен живот.

И, преди всичко, на Бога е нужен поне един единствен народ, който пръв да опита на дело Неговото учение, който пръв да се вслуша в гласа Му, който пръв да приложи Любовта и така да послужи за пример, да поведе след себе си всички други народи по Божествения Път.

Днес, когато светът все още живее в кошмара на заблуждението, днес, когато малцина са тия, които вярват в силата на Любовта, а огромното болшинство вярва само във външната, груба, физическа сила. днес когато сме толкова далеч от истинското изповядване и приложение на учението на Този, с чието име се наричаме, днес е нужен един народ, който да издигне високо знамето на Божествената Любов, знамето на Божествената Правда и Истина, да ги разнесе навсякъде, по всичките пътища на света, да озари цялата земя със светлината на истинското и вечно ново - Любовта!

Днес е нужен един народ, който да стане слуга на Бога - който да стане проводник на Неговата воля, на Неговата светлина, на Неговото учение на земята. Нужен е един народ, който макар едва сега, две хиляди години след Христа, да се опита да приложи Неговото учение. Нужен е един народ, който да се заеме с Божието дело, да заработи за осъществяването на царството Божие на земята.

Кой ще бъде този народ?

Кой ще поеме мисията на Богоизбрания? Кой ще стане първия проводник на Божествените сили на земята? Кой е този народ, който съзнателно и доброволно ще поеме на себе си най-великата мисия, каквато някога е давана на някой народ - да стане съучастник на Бога в реализирането на неговия грандиозен План на земята?

Кой е този народ?

Бог отправя Своя апел към хората и народите. Всеки е поканен. Никой няма да бъде отхвърлен. За всички има работа. За всички има място. Но един народ трябва да бъде пръв. Един народ трябва да почне. Един народ трябва да даде пример на другите, за да поведе всички след себе си.

Един избран народ трябва да поеме десницата, която днес Бог му предлага - да приеме великата привилегия и великото благо, които не всекиму и не винаги се дават.

Кой е този народ?

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ