НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

36. Великата жертва / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г 14, бр. 292, 10.05.1942, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

36. ВЕЛИКАТА ЖЕРТВА

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 292, 10.05.1942, с. 1.


Да живееш за една свещена, Божествена идея - да посветиш целия си живот, всичките си мисли и действия за осъществяването на един възвишен идеал - няма по-велико призвание, няма по-свещена длъжност за човека от това.

Да служиш на Бога - не по професия, не за пари, не за слава или за каквито и да било други земни цели - да служиш на Бога свободно, непринудено, без някой да те задължава за това, да служиш на Бога тласкан единствено от буйните изблици на любовта в твоето сърдце - ето най-красивия дял и най-дълбокия смисъл на нашия земен живот.

Една велика Жертва стои в основата на света, в основата на живота: това е непонятната в нейната пълнота, за нас хората жертва на Бога. който е пожертвувал част от своя живот, за да живеем ний, който е разлял навсякъде - от безкрайните и необятни звездни мъглявости, през човека и до безкрайно малкия атом - своя живот. Изпълнил е всичко със себе си, дал е частица от себе си навсякъде, влязъл е в несъвършените форми - Той Свършеният - ограничил се е в този несъвършен живот, за да ни подигне, за да ни учи, за да ни тласка непрестанно нагоре.

Бог се е пожертвувал като от висините на своето съвършенство е слязъл да живее в нас, несъвършените. Той се жертвува непрестанно, винаги, всеки миг, като безспирно ни изпраща живота Си, чрез който ний живеем.

Ето великата жертва, образ, пример и идеал за човека.

Ний трябва да вървим по стъпките му! По чий други стъпки трябва да вървим?... На кого другиго да служим? Коя друга служба е по-достойна за нас от тая - да работим за Неговото Дело?...

Има един Велик План за живота на земята, който хората все още не разбират и не искат да приемат. Той е Планът на Бога, чието осъществяване нищо не може да отмени.

ЦАРСТВОТО БОЖИЕ НА ЗЕМЯТА - така се казва този План.

Преди хиляди години още го видяха пророците, и го възвестиха с думите: „И лъвът и агнето ще лежат заедно." За него слезе Христос на земята - за да положи неговите основи в човешкото съзнание. И днес. в дните, които живеем, неговото осъществяване е вече близко.

Ако пророците го видяха преди хилядолетия, то за нас не е трудно да го видим, защото не хилядолетия, не дори столетия, а само десетилетия ни отделят от него.

И за нас животът има само един смисъл: да служим на Бога, да живеем за Неговото Дело, да отдадем всичките си сили за по-скорошното идване на Неговото царство на земята.

Царството на мира, на братството и любовта. Царството, в което ще има изобилен живот и всички условия за всестранно развитие за всички наши братя и сестри на земята, за всичките деца на Бога.

Да работим за Божието царство! Да живеем за него. Да отдадем всичките си сили за неговото осъществяване тук на земята! Да отговорим с любов и преданост на Неговата Велика жертва.

Ето достойното призвание за истинския човек.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ