НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

33. Мир, Братство и Любов между всички хора и народи по цялата земя / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 288.1.01.1942. с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

33. МИР, БРАТСТВО И ЛЮБОВ МЕЖДУ ВСИЧКИ ХОРА

И НАРОДИ ПО ЦЯЛАТА ЗЕМЯ!

Братство, Севлиево. Г. 14, бр. 288, 1.01.1942, с. 1.


Има вечни ценности, които никакви човешки грешки, никакви временни човешки падения и заблуждения не могат да обезценят.

Има неща, чиято стойност с нищо не можете да намалите.

Има нетленни богатства, които ще останат и ще пребъдат и тогава, когато всичко, което шуми и тържествува в момента, ще отмине, ще изчезне и ще бъде забравено.

Много неща, тачени от хората като свещени и скъпи, ще се обезценят, ще изгубят съвършено своята стойност. Много идеи ще изгубят своята сила, своята притегателна мощ, своя вдъхновяващ пламък. Много идеали ще рухнат и пред лицето на истината ще се окажат само грандиозни химери, само лъжливи божества, сътворени от човека кумири, пред олтаря на който са принасяни безброй кръвни жертви...

Много илюзии ще се изпарят, много заблуждения ще се изкоренят, много лъжливи, фанатични, тесногърди, противоестествени схващания ще бъдат отречени и осъдени завинаги от самия живот.

Но никога, никога в живота на човека и на човечеството, никога, тук на нашата земя и в цялата вселена, не ще бъде намалена нито на косъм ценността, действителността и всемощната, спасителна, обновяваща, подмладяваща и възкресяваща сила на три велики и вечни истини в живота: Мир, Братство и Любов!

Ще рухнат с вековен труд и с много усилия изградени кумири. Ще рухнат скъпи на човека заблуждения. Ще се пръсне тъмнината, която сковава човешкото съзнание и кара човека да нарича своите братя „врагове". Ще изчезне злобата, ще изчезне умразата, ще изчезне завистта, жестокостта и насилието, но никой никога и с нищо не ще може да осуети триумфа на Братството, на Мира и на Любовта и да намали поне с йота тяхната сила, тяхното величие и красота.

Всичко ще отмине, но те ще пребъдат!

Всичко може да се обезцени, но те не ще изгубят стойността си!

Всичко може да ни излъже, да не оправдае очакванията ни и да ни донесе само разочарования, но никога, никога Братството, Мира и Любовта не ще се окажат лоши водачи и лъжливи пътеуказатели в живота на хората и народите, стига те да бъдат следвани искрено, с пълна вяра и упование в тяхната непобедима сила и мощ.

Ний, хората трябва да имаме една здрава, непоклатима и сигурна мярка за нещата. Ако искаме да схващаме правилно, да не се излъгваме в очакванията си, да не се разочароваме в идеалите си, ний трябва да разбираме кое е временно и бързопреходно и кое е вечно; кое е човешко, ограничено и относително, и кое е Божествено, абсолютно и безгранично. Да не вземаме нещата в обратен смисъл и да не възлагаме надеждите си на това, което може да ни излъже и разочарова.

Има Бог, каквото и да говорят и да мислят глупците и невежите, безразлично дали те знаят да четат и да пишат или пък са професори и учени със световна известност.

Има Бог в света и Той не е безразличен и безучастен към това. което става на света, към това, което ний хората правим.

А щом има Бог, то ние не можем да се скрием от Неговия поглед, ние не можем да се противим на Неговата воля, ние не можем да нарушаваме или да заобикаляме безнаказано Неговите закони.

Факта, че Той не е дал временно свободата да вършим каквото си пожелаем, да нарушаваме Неговите закони и да се опълчваме против самия Него, съвсем не значи, че Той не съществува или пък, че е безсилен.

Той само ни изпитва, като ни остава да вкусим горчивия плод от нашите собствени грешки и заблуждения, защото този е най-сигурния метод да се научим от тях и да не ги повтаряме.

Има Бог, и щом като е тъй, ний трябва да изпълняваме Неговия Закон: Мир, Братство и Любов между всички хора и народи по цялата земя!

Всичко човешко ще отмине, и ще пребъде само Божият Закон.

Пламен


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ