НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. Великата сила / Пламен. - В: Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 249, 3.11.1939, с. 1.

VI. ИЗБРАНИ УВОДНИ СТАТИИ НА САВА КАЛИМЕНОВ ВЪВ ВЕСТНИК „БРАТСТВО” ТОМ 30
Алтернативен линк

3. ВЕЛИКАТА СИЛА


Братство, Севлиево. Г. 12, бр. 249, 3.11.1939, с. 1.


Има неща, които непременно трябва да станат, и които ние не можем да избегнем на никаква цена и по никакъв начин.

Но има и неща, има трагични събития в живота на един човек, на един народ или на цялото човечество, които могат да станат, но могат и да бъдат избегнати.

Има неща, които зависят от нас - от нашето поведение днес, в този момент, и които ний можем или да допуснем, или да осуетим.

Едно страшно събитие, чиято прелюдия е вече започната, но което все пак още може да се избегне, е новата общоевропейска война, която може да се разрасте и в световна, ако не се локализира и ликвидира, докато е още време.

Една тежка, но същевременно велика и свещена задача е възложена днес на духовно будните люде, особено в заплашените от опасността европейски страни.

Войната на Запад, между големите европейски сили, още не се е разгоряла в своите буйни унищожителни пламъци. Все още има възможност за връщане назад от пътя към бездната на взаимоизтреблението и всеунищожението; все още има възможност, заедно с това, да се запазят и другите европейски народи от заплашителните пламъци на войната.

И тъкмо днес, тъкмо сега е времето, когато будните люде трябва да съсредоточат всичките си духовни сили, в една мощна мисъл, в една дълбока и искрена молитва, в един сърдечен зов към Бога - да спре готвещото се и започваше се човешко безумие, като същевременно обещаят да изправят досегашните си грешки, като поемат върху себе си тежестта на човешките престъпления, водещи към това безумие, като понесат на плещите си тежкия кръст, който вдетененото и заслепено човечество е изковало за себе си.

Този, който знае и вижда много повече, отколкото всички други люде на земята, този, чийто взор прониква далече зад пределите на всякакво земно знание и чийто дух говори с небесата, - Учителят на Всемирното Братство - Който за щастие и благословение на нашата земя и на нашия народ се намира в България, ни заявява ясно и определено: „Войната може да се избегне... Всички християнски народи трябва да отправят днес мисълта си към Бога, да се помолят да отложи голямото нещастие, което иде сега в света... Кажете: „Господи, спри за малко, ще поправим грешките си, ще изпълним Твоята воля!”

Да! Само така европейските народи ще избегнат страшно, което идва и което заплашва да превърне Европа в пустиня - като се обърнат към Бога и като обещаят да изправят грешките си!

Но нека не мислим, че това зависи от някого си или от някои си, намиращи се някъде си, в далечна чужда страна.

Не, това зависи преди всичко и по-вече от всичко от нас, които четем тези редове: бъдещето на народа ни, на Европа и на света, зависи преди всичко от ония живи брънки от духовната верига, непосредствено свързана с живото Слово, което иде от Небесата, за България и за света, чрез устата на Учителя.

Днес, поне днес, никой не може и не трябва да си въобразява, че съществуват някакви граници, някакви непреодолими препятствия за силата и действието на Духа.

Поне днес, във века на радиото, ние трябва да знаем, че нашата мисъл е жива, че за нея граници и пространство не съществуват, че тя веднага отива там, накъдето е отправена, че за нея затворени врати няма.

Крепко затягайте редиците! Всяка жива брънка от светлата верига на Духа трябва да бъде във всеки момент извор на светлина, на мощ и сила, на духовно въздействие върху света, който се готви да полудее!

Достигнали до последно, крайно напрежение, светли искри трябва да изкачат от умовете ни, да пронизват пространството и да кажат там където трябва, това, което трябва!

Не са нуждни думи! Не са нуждни външни съвети и речи. Вглъбете се в себе си, влезте в тайниците на Духа, свържете се с океана на Безграничната Божия Сила и с нея, посредством мисълта си, действувайте върху света!

Вий знаете! Нуждно е сега и да можете!

Пламен



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ