НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2.2. Статията „Новое небо и новая земля” / Николай Калертс. - В: Братство, Севлиево. Г. 10, бр. 212, 3.04.1938, с. 1.

V. МИСИЯТА НА СЛАВЯНСТВОТО. ТОМ 30
Алтернативен линк

2.2. СТАТИЯТА

„НОВОЕ НЕБО И НОВАЯ ЗЕМЛЯ”

ОТ НИКОЛАЙ КАЛЕPTC


НОВОЕ НЕБО И НОВАЯ ЗЕМЛЯ


Братство, Севлиево. Г. 10, бр. 212, 3.04.1938, с. 1.


„И тъй, казвам ви: новото небе и новата земя се създават.

Всеки от вас трябва да бъде екскурзиант -

да бъде готов да тръгне на път и да влезе

в новия свят. Ако вий искате да прогресирате

и да влезете в новия свят, който сега се създава,

вий трябва да имате нови разбирания,

трябва да престанете да мислите само за себе си."


Учителят


Тот, кто побывал хоть раз на горах Рыла, видел там красоту Живой Природы, слышал Живое Слово Великого Учителя, тот обрел неоценимое благо. И в сравнение с  этим благом ничтожни богатство, слава, роскошь и все удобства нашей жизни.

И что можно увидет на горах! Там мы увидим Учителя и учеников Великого Всемирнаго Братства - новыx людей - „истиных человеков". Там встретим братьев и сестер с всеобемлещею душою, со светлым, прозорливым умом, с чистым, отзывчивым сердцем, с благородною волею, направленою на совершение добра. Это  Живые Души, пробужденные, способные жить интенсивною, внутреннею жизнью.

Mы почувствуем, что там, на высотах, разрешается великая задача, творится новый мир и воздвигается новое здание для того Нового, что родится в скором будущем.

Там мы соприкоснемся с Источником Жизни и восприемем трепет иных миров.

На этих высотах проходят токи и миллионы и миллиарды вольт и тот, кто коснется своею ногою этих мест, почувствует их чудотворное влияние.

Тогда мы сольемся с Живою, Разумною Природою, ибо там все живет: и камни, и вода, и воздух и свет - и все говорит на своем языке, на дивном языке символов и образов.

На этих высотах мы можем понять глубокую, разумную работу Живой Природи и осознать то Новое, что ныне входит в мир.

И сошедши се этих высот, мы не можем не воскликнуть:

Забудем старое и будем жить по новому, а по новому мы живем тогда, когда следуем учению Христа.

Учител говорит: „Проявите Любовь Христа, согласно пониманию вашей личности, вашей индивидуалности, вашей души, вашего духа! И тогда будут верны и истинны слова Христа: „Я пребуду с вами до окончания века”. И еще говорит Учител: „Все люди живут уже в скончании века, ибо окончание века ест конец старых взглядов человечества и начало новой эры. Любви конец насилия и начало мира и свободы, конец старого и начало Нового.


Н.К. 14.VII - 1 .VIII. Рила

/Николай Калертс/

12.XI - 1937 г. Рига


Този, който е бил поне веднъж на Рила, който е видял там красотата на Живата Природа и е слушал Живото Слово на Великия Учител, той е придобил неоценимо благо. И в сравнение с това благо, нищожни са богатствата, славата, разкошът и всички удобства на живота.

А какво можем да видим ний на Рила? Там ний ще видим Учителя и учениците от Великото Всемирно Братство, нови люде - „истински человеци". Там ще срещнем братя и сестри с всеобгръщаща душа, със светъл, проницателен ум, с чисто, отзивчиво сърдце, с благородна воля, насочена към доброто. Това са Живи Души, пробудени, способни да живеят интензивен вътрешен живот.

Ний ще почувствуваме, че там, на височините, се разрешава велика задача, че там се твори нов свят и се издига новото здание за това Ново, което ще се роди в близкото бъдеще.

Там ний ще се свържем с Извора на Живота и ще възприемем трептенията на други светове.

На тези височини минават токове от милиони и милиарди волта, и този, който се докосне с нозете си до тези места, ще почувствува тяхното чудотворно влияние.

Тогава ний ще се слеем с Живата, Разумна Природа, защото там всичко е живо: и камъните, и водата, и въздуха, и светлината - и всичко говори на своя език, на чудния език на символите и образите.

На тези височини ний можем да разберем скритата, разумна дейност на Живата Природа и да осъзнаем Новото, което сега идва в света. И, слизайки от височините, ние не можем да не възкликнем:

Да забравим старото и да заживеем в новия живот. А в новия живот ний живеем тогава, когато следваме учението на Христа.

Учителят казва: „Проявете любовта на Христа, съгласно разбирането на вашата личност, на вашата индивидуалност, на вашата душа, на вашия дух! И тогава ще бъдат верни и истинни думите на Христа: „Аз ще бъда с вас до края на века”. И казва още Учителят: „Всички люде живеят вече в края на века, защото краят на века е края на старите разбирания на човечеството и начало на новата епоха на Любовта, край на мира и свободата, край на старото и начало на Новото."


Н.К.

/Николай Калертс/



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ