НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

70.3. Статията „Едно духовно тържество” / П. [Петър Пампоров]. - В: Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 26, 10.12.1930, с. 3

II. ПОВЕСТВУВАНИЯ ЗА ВРЕМЕНА, СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ ТОМ 30
Алтернативен линк

70.3. СТАТИЯТА „ЕДНО ДУХОВНО ТЪРЖЕСТВО”

ОТ ПЕТЪР ПАМПОРОВ


ЕДНО ДУХОВНО ТЪРЖЕСТВО

Братство, Севлиево. Г. 2, бр. 26, 10.12.1930, с. 3.


„Чрез славяните ще дойде Новата култура.”

Учителят


Има тържества външни, парадни, където се дразни външното, суетното у човека. Има и такива, обаче - истински празнества на Духа, където се засягат по-дълбоките струни на човешката душа.

В такова мило тържество се превърна срещата ни, която „случайно"имахме в един от най-красивите кътове на Рила, с група студенти от Чехословакия. 10 август. Около десетина и повече млади -енергични студенти, славяни, предвождани от завършил в Бърно младеж из Радомир, спряха уморени при нашия лагер. Студена депресия бе обхванала величествените върхове на Рила. Поканихме всички край буйния огън. Сервирахме им чай, който чевръсто бе приготвен от някои братя и сестри. В това време всички от лагера ги наобиколихме. Макар и да не можахме тъй хубаво да се разеберем, душите добре се разбираха... Ето, от набързо сформиран хор екна „Братство - Единство". Звукът се разнесе по тихите езерни води и отекна в гордите околни върхове. А душите в тоя момент пееха великата симфония на любовта... Не им се тръгваше. Те търсеха някого. Те търсеха Предтечата, най-яркия изразител на настъпващата Славянска култура. И намериха Го.

След няколко минути те бяха насядали около Учителя и жадно поглъщаха накъсо, просто и ясно изказани слова за новия живот... Беседата се свърши. Късото мълчание се наруши от ръкостискане и „Братство -Единство". Ето няколко часа незабелязано се минаха. Отидохме при чешмата, от където ще ги изпратим. Академиците са във възторг от хубавата обстановка. Правиха снимки. И пак песните непрестанно се редяха. Час на раздяла. Не им се тръгваше. Как мило се разделяхме. Пак „Браство - Единство" се разнесе по тихия планински кът. Те не можаха да издържат, сбраха се вкупом и запяха дивен народен химн - проява на волен славянски дух.

И продължиха...

Истински празник на душата - на славянската душа. Момент от проява на новата култура, пионер на която се явява Славянството.

П. [ - Петър Пампоров]



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ