НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

36. Открито писмо (8.V.1971 г., 4-5 ч. с.)

Част 2. ЗАПАЛЕНИТЕ ТОМ 28
Алтернативен линк

36. ОТКРИТО ПИСМО


8.V.1971 г., 4-5 ч.с.

От хиляди години в света се вършат хиляди издевателства, насилия и престъпления в името на човека, в името на хуманността, в името на Бога, в името на Христа. Историята по тези дела е твърде позната и твърде много са те, за да ги изброяваме в този кратък фрагмент в който искаме да кажем няколко думи относно един народ с отличителното си качество да носи в скрижалите си великата идея за Бога, един народ, който подари на човечеството голямата книга - величественият синтез на двата завета, за да обогати духовно всичките народи по земята, народ вестител на идеята за еднобожието, която успя да израсте, да цъфне и даде плод всред пустинята на езичеството и накрая нека да кажем - народ, който понесен от вихъра на дълбок вътрешен копнеж и духовен глад, успя да отхрани най-великата идея - идването на Спасител и Пратеник Божи - Месията - Христос.

Нищо по-значимо и по-забележително в историята на човечеството не е имало до тогава изобщо. Идването на Христа не бе случайно явление, а здрава и неделима връзка - във веригата от библейските събития, които подготвяха тоя краен и важен момент от историята на човечеството.

Еврейският народ успя да подхрани този копнеж мечта и блян, за да_подари на поколенията тая светяща надежда - тоя къс от небесната ..... който остана да сияе в душата на един цял народ, за да се просмукне бавно и безшумно в мисълта, в сърцето и се отлее като капка елексир в кръвта.

Това се случи.

Това бе исторически, теологически и духовен факт. С този факт превърнал се на фар в историята на един народ, той се оформи като важна единица всред народите на света.

Надеждите се оправдаха.

Месията, за който бе пророкувано от пророците дойде. Цялата библейска история не бе нищо друго, а един нескончаем предговор за Неговото идване - един път, изминат с гордото съзнание за една велика мисия, достигнала кулминационната си точка - шеметния връх.

Той се роди.

Живя и работи между своите.

Не Го познаха!...

Не Го приеха!...

Трагедията се случи.

Едно от големите престъпления на планетата се извърши. Над Него се прочете присъда. Осъден бе.

Неповинно.

Имаше и съдници и съд.

В Евангелието събитията се описани.

Голямото и тежкото дело по убийството на един невинен остана неразгледано. До висша инстанция на земята не се стигна до ден днешен.

Днес еврейският народ е обособен като политическа и държавна единица. Много задачи трябва да се решат. Израел има път да извърви тежък и труден. Вековете на ... са натрупали много енергия.

На фона на Неговата история - стои и чака един важен проблем. Най-важният.

Делото срещу Христа.

Еврейският народ като нация и държава трябва да каже на света -права ли бе или не присъдата над Него.

Христос като син на еврейския народ, като велик реформатор, като велик пророк, като най-велика изява на Бога, трябва да бъде оправдан. Голямото дело трябва да бъде преразгледано.

Един съдебен процес от историческо, правно, духовно гледище трябва да се състои, за да се даде израз на Истинската постановка, и се каже думата на света, въпрос на чест, на морал, на съвест и достойнство. Реабилитацията трябва да стане и думата трябва да бъде казана. И както се тачат всички пострадали, пожертвували живота си за народното и общочовешко благо, така също еврейският народ трябва да тачи Христа, най-великият си син, най-великия човек, роден на земята.

Съдебната власт трябва да си каже думата по това дело.

Христос не е дошъл за един народ, а за всички, включително и за еврейския. И нека да кажем, ако еврейският народ би поднесъл на човечеството Христовото учение, а не както се случи, езическото, светът би имал друг облик. Това, обаче не стана, а стана другото, неизбежното, основното. Главното бе изопачено, в Христовото учение се вляха други елементи.

Нека сега еврейският народ даде израз на своята добра воля да коригира погрешката на миналото.

Всеки човек на земята може да предизвика съдебно дело.

Аз съм жена и нека съм обикновена в качеството на обвинител, ще се опитам да предизвикам съдебен процес - по всичките правила на земните закони.

Нека еврейски съд и еврейски правници отсъдят за втори път: Беше ли, или не беше - син на Бога Живаго?

Светът нека да чуе Израел признава ли, или не своя Месия.

Права или не е била думата Му: “Аз съм Този, Който очаквате" - дума, за която Той бе разпнат.

Закона на Справедливостта, закона на Истината го изискват това, за да се измие петното, което тежи върху целия народ, върху всичките поколения през всичките времена - минало, настояще и бъдеще. Това ще бъде едно от великите събития на нашето време.

Б. Бехар



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ