НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

2. Твоето име

Глава 4. Идеалът на ученика ТОМ 28
Алтернативен линк

2. ТВОЕТО ИМЕ


Да можеше с меки и топли тонове да се нарисува твоя образ - блян и идеал за човешката душа, шеметен връх за ония, които копнеят за любовта. Кой поет не те е възпявал и кой човек не е мечтал за тебе?... Ти приличаш на благоухаещ цвят, на узрял плод, на чиста пшеница, на изворна вода. Накъдето и да се обърнем срещаме твоите очи - слънца и звезди, които нощем светят, денем топлят. Ти трептиш като искра в очите на майката, в усмивката на влюбената девойка, устрема на учения мъж, в словото на мъдреца. Навсякъде си ти. Няма кътче от нашата земя, кътче от нашата душа, където ти мощна, светеща и добра да не си проникнала. Ти озаряваш живота ни отвътре и го обвиваш в меки пелени отвън. Милиони са твоите форми в които се изявяваш. Не достижими са твоята красота, твоята чистота, твоята сила. Ти си богата и щедра и нищо на земята не може да се сравни с твоите съкровища. Никой не може да те купи, да те продава, да те ограничава, да те насилва, да те унищожава. Ти си смирена и горда едновременно и пигмеят дори не усеща, че си близо до него и не правиш нищо, за да го надвишаваш. А хилядократно стоиш над всички. Като слънчев лъч докосваш всичко и всички с магическия си жезъл и чистия и нечистия, и богатия и бедния, и учения и простия, и болния и здравия, и силния и слабия - еднакво стоят пред тебе. Ти голяма и мощна, никога не манифестираш твоята мощ отвън. Ти не познаваш гордостта. Ти никога никого не оскърбяваш, не завиждаш, не ревнуваш, благосклонна си към всички, на всички прощаваш, дори и на най-големия си враг. Ти имаш всичко, затова си щедра, никога не търсиш своето, защото имаш преизобилно всичко. Желанието ти е всякога да се раздаваш, всекиго да обогатяваш, всички да утешаваш. Падналия да повдигаш, на обезверения да вдъхнеш вяра, наскърбения да зарадваш и утешаваш, на нуждаещия се да помагаш. Ти никога не каза тежка дума, не свъси чело, не прояви нетърпение, не помисли зло, не потърси своето, на всяко човешко нещастие се отзоваваш с готовност да помагаш. Ти просветваше от радост и щастие, когато между хората цареше мир, радост, правда, братство, свобода. Ти вярваш на всички, защото всички за тебе са добри, чисти, верни, справедливи. Към ония, които правеха зло ти биваше снизходителна, извиняваше глупостта, търпеше неправдата, надяваше се, вярваше, че глупавия ще поумнее, гордият ще се смири, злият ще стане добър, несправедливият ще съзнае неправдата си. На всички вярваше, защото вярата и надеждата са твоите криле с които летеше свободно, за да помагаш Милосърдието и благостта са твоите ръце с които ти помагаш, милваш, радваш въздигаш, спасяваш.

Едновременно ти си навсякъде, за да помагаш и повдигаш. Непрекъснато ти вършиш добро, превързваш рани, лекуваш болни, милваш отчаяни, отваряш очи на слепи, възкресяваш дори и мъртви.

Ти си слънце и въздух, вода и хляб за човешките души, умове, сърца. От тебе се хранеха и пояха светлите мисли, благородните чувства и великите дела. Ти подаряваш на човека телесно и душевно здраве.

Ти си великата Жрица на живота и твоята неограничена мощ се простира навсякъде. За тебе няма препятствия, няма бариери, безкрайността лежи пред твоите нозе и звездите, плеядите, галактиките ти струваха път.

Твоето начало започваше от Неизвестността и свършваше пак до нея.

Във всичката си мощ и величие, ти си смирена и кротка, блага и добра, богата и вечна. Благоволяваш към всички създания от буболечката до човека като безспирно и неуморно движиш малкия чекрък и оживяваш с диханието си ритмичния удар на неговия пулс.

Смисълът на живота е само в това - да направи място в себе си и да те приеме като желан и скъп гост.

Смисълът на всички страдания, бури, изпитания целят само едно, да направят път през който тя минава, за да стигне до човека. За човека няма друг език който може да те познае, освен езика на страданието.

Смисълът на човешкия устрем, възход, прогрес е само в това - да се приготви за великата среща с тебе.

Твоето име е Любов.

Ти осмисляш всичко. Нищо по-велико от тебе няма. Всичките усилия на човешкия ум, сърце, душа и дух са съсредоточени именно към този идеал, към тази цел - Любовта. За тебе са копнели еднакво и обикновените и необикновените хора. Няма друг център към който да е съсредоточена човешката мисъл, човешкото чувство, човешкия копнеж. Ти си великия синтез, великата магия, великия магнит, който привличаш еднакво всички хора родени под слънцето.

Заслужава всичките усилия, за да преживее една секунда в любовта, всичките жертви са нищо пред това да те познае човек и всичката радост на земята е несравнима с радостта, която ти можеш да дадеш на човека.

Учителят казва: “Любовта е най-мощния дух. По-красиво, по-силно, по-благородно същество от Любовта няма."

“Ако говоря с человечески и ангелски езици, а любов нямам ще съм мед що звънти, или кимвал що дрънка.”

I пос. 13:1 Ап. Павел.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ