НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Посвещение за Ученика и Учителя

Вергилий Кръстев ТОМ 28
Алтернативен линк

Посвещение за Ученика и Учителя


1. Всяко същество живее и се учи в училището на Всемира. Но за да бъде човек съзнателен ученик, той трябва да има висок стремеж и свещено отношение към живота.

2. Друго, без което не може ученикът е неговият Учител. Той трябва да го намери – видим или невидим, когато и да е. Учителят за него трябва да е една абсолютна мярка, един образец в живота му.

3. Може той да го нарича Бог, Природа, Свръхсъзнание или както иска, но неговия реален образ е съвършен и главно вътрешен, а не външен.

4. Никога ученикът не трябва да се усъмнява в своя Учител, усъмни ли се ученикът, той изгубва всичко, изгубва и себе си. Най-ценното и необходимо нещо за ученика е неговия Учител.

5. Мястото на всеки ученик или Учител е строго определено в Божествения свят. Най-ценното и необходимо нещо за ученика е неговия Учител.

6. Учител е само Онзи, който отговаря на ред жизнени условия. В присъствието на своя Учител, ученикът става бодър, здрав и с нов импулс за живот. Ученикът е нахранен, освен физически, но и духовно, и Божествено.

7. Ученикът винаги трябва да расте и се развива пълно и в трите свята - във физическия, в духовния и в Божествения. Той често трябва да сменя физическата работа с духовна, и духовната с Божествена.

8. Новите знания, които се изнасят чрез Словото на Учителя са окултни знания и правила. Когато висшата енергия на тези окултни изстини проникне във вашата нервна система, тя ще произведе цяла пертубация.  И ако не сте във връзка с Великия Божествен закон, да ви помага, вий ще се стопите.

9. Затова окултният ученик трябва дълго време да се приготовлява, за да стъпи самостоятелно на краката си. Не се плашете от всичко това, но бъдете смели и вървете напред. Всички напреднали същества са минали по този път и вий трябва да минете по него. Той е най-лесния път.

10. Човек трябва да управлява своите органи и способности. Духът трябва да управлява умът. Той е Учителя, а умът - ученик. Щом човек не слуша своя Дух, заболява първо неговия ум, после неговото сърце, а след това и волята му. Всеки ученик ще мине през много и големи изпитания, бури и съблазни, но той трябва да издържи на всичко. Какво по-богато нещо от един ум изпълнен със светли възвишени мисли, и от едно сърце, в което гори свещения огън!

ISBN: 978-954-9915-22-8, т. 28
© Вергилий Николов Кръстев, съставител, редактор, 2013
© издател ЕТ Житен клас” – София

Всички права запазени. Не се разрешава препечатването на отделни части от книгата в периодичния печат вестници и списания, без разрешение от съставителя на сборника.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ